Uskoro će se na računu za komunalne usluge Infostan naći još jedna stavka. Reč je o uslugama profesionalnih upravnika zgrada. Građani nisu oduševljeni.

 

Već na kraju ovog meseca, na ovom računu, videćete novu stavku za plaćanje.

– Stavka kako će se zvati, pa pretpostavljam usluge profesionalnog upravnika – kaže zvaničnik profesionalni upravnik Milan Miladinović za Prvu.

Stavka je nova, ali trošak nije. Umesto da upravnik zgrade skuplja novac, pare će se uplaćivati na račun Infostana.

Infostan: “Vrlo brzo, svim stambenim zajednicama na teritoriji grada Beograda biće omogućeno da troškove upravljanja i održavanja propisanih u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada izmiruju preko računa objedinjene naplate.” 

Iz Infostana poručuju da je naplata potraživanja upravnika zgrada putem Infostana u skladu sa zakonom i da će se kao takva ta stavka na računu naći vrlo brzo. Iznos za uplatu zavisi od ugovora koji su sa upravnikom sklopili stanari zgrade.

U Infostanu kažu da iznos na računu može varirati i po nekoliko stotina dinara.

– Cena je već formirana na tržištu. Kod zgrada koje imaju 20 i više stanova obično je cena oko 300 dinara – kaže jedan od upravnika.

Dok je kod manjih, zahtevnijih zgrada, ta suma znatno veća i može biti oko 1.000 dinara.

– Mislim da bi trebalo da se saglase stanari pre nego što se donese takva odluka. Mnogo toga se nameće – kaže jedan od građana.

– Po meni je to bolje zato što ja godinama plaćam tako i sve preko tekućeg – smatraju jedni, dok drugi veruju da nije u redu da se nametne još jedan namet.

I upravnici imaju svoju priču, kažu – čast izuzecima, ali treško je od stanara dobiti novac. Poprave se prilazi, ulazi, vrata i sandučići i onda se na novac čeka mesecima. Za njih nova stavka na računu znači izvesna kontinuiranja primanja bez obzira na to kako i koliko rade.loading...