Štrajk glađu radnika ‘Standard Kostolca’ – Traže isplatu 36 zarada

Zaposleni u 'Standard Kostolcu', koje pruža ugostiteljske usluge za Termoelektrane i kopove Kostolac, započeće večeras štrajk glađu zbog neisplaćenih 36 zarada i neregulisanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, najavio je sindikat Standard Nezavisnost.

Štrajk glađu će početi u 19 sati u organizaciji tog i sindikata EPS Standard.

U štrajku će učestvovati deo zaposlenih, a u zavisnosti od reakcije nadležnih i odgovornih broj učesnika će se povećavati iza dana u dan do potpune obustave rada, navedeno je u saopštenju.

Glavni poverenik Standard Nezavisnosti Perica Rajković je rekao Tanjugu da će štrajk glađu biti organizovan u hotelu Kostolac i da je cilj štrajka da se “neko od predstavnika vlade zainteresuje za rešavanje njihovih problema”.

U sastavu preduzeća “Standard Kostolac”, koje je u nadležnosti Agencije za privatizaciju, nalaze se i restorani “Dunavski dragulj”, “Viminacijum” i “Putnik”.
Rajković je kazao da je ta firma izdvojena iz sistema Elektroprivrede Srbije 2004. godine i da je trenutno zaposlen 151 radnik na neodređeno i 15 na određeno vreme.

“Standard Kostolac” je 90 odsto u vlasništvu države, a deset odsto je društveni kapital odnosno pripada “Standardu”.

Rajković je istakao da TE KO Kostolac ima obavezu da održava likvidnim Standard do okončanja postupka privatizacije ili restrukturiranja kroz poslovne ugovore, upošljavanje i korišćenje kapaciteta Standarda.

On je kazao da su radnici imali neke razgovore sa predstavnicima vlade pre petnaestak dana i da će štrajk glađu trajati sve dok se ne napravi pomak u rešavanju nagomilanih problema tog preduzeća.

Rajković je rekao da je jedan od zahteva radnika i smena rukovodstva Standard Kostolca, jer se pokazalo da nije sposobno da pomogne preduzeću.