STRPLJIVO DO MILIONA: Originalnoj ideji je potrebna PODRŠKA, a ovo su FONDOVI gde je možete potražiti!

sapun
pixabay.com

Poslovne ideje koje na prvi pogled zahtevaju ulaganja manja od hiljadu evra, po pravilu podrazumevaju zemlju u vlasništvu, posedovanje poslovnog prostora, automobila. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, podršku ne treba tražiti od banke već od porodice ili državnih fondova.

 

Među poslovima koje traže najmanje ulaganja, prema “Bazi šansi” koju su sastavili Srpska asocijacija menadžera i “DNA komjunikejšn”, je proizvodnja sapuna od eteričnih ulja – 500 evra. Oko hiljadu evra je dovoljno da se krene u rezanje ključeva ili proizvodnju bedževa. Proizvodnja opruga “košta” najmanje 1.100 evra u početku, gajenje žalfije na jednom hektaru oko 1.200 evra, baš koliko i struganje i cepanje drveta. Ko bi da pokrene “veselo kazanče”, odnosno da se bavi proizvodnjom rakije, valja da ima spremnih najmanje 17.200 evra. Proizvodnja peleta traži kapital od 20.000 evra. Pokretanje posla znači i najmanje 160 evra troškova poreza i doprinosa na zaradu zaposlenog, pišu Novosti.

Među trenutno otvorenim programima Ministarstva privrede je i javni poziv za dodelu sredstava za start. Preduzetnik, sadašnji i budući, može da dobije najmanje 400.000, a najviše tri miliona dinara. Od toga su 30 odsto bespovratna sredstva, a ostatak povoljni kredit Fonda za razvoj. Daju se na rok od pet godina, računajući i poček od godinu dana.

– Mladi mogu da se prijave za bilo koji program podrške, ukoliko ispunjavaju uslove, ne postoje nikakve prepreke. Oni samo treba da odluče i da se osmele i u zavisnosti od ideje i posla, ako su im potrebna manja sredstva, da se jave Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kome treba nešto više novca i spreman je da uzme kredit za početak posla može se javiti Fondu za razvoj, a ko ima neki kapital i ušteđevinu može da se javi za neki od RAS-ovih programa – kažu u Ministarstvu privrede.

Ipak, nije samo Fond za razvoj mesto gde se može dobiti podrška.

– Oni koji imaju ideju za neki novi inovativni proizvod mogu da se jave Fondu za inovacionu delatnost koji obezbeđuje novac za one koje su na početku, ali i kompanije koje posluju već neko vreme. Za početnike je važno da dobiju znanje, da im neko objasni i pripremi ih za sve ono što ih čeka na tržištu. Zato je u regionalnim razvojnim agencijama obezbeđena besplatna obuka, a oni kojima je pomoć potrebna mogu besplatno da angažuju mentora koji će im savetima i podrškom pomoći u ključnim segmentima poslovanja – navod iz resornog ministarstva.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju obraćaju kandidati sa namerom da počnu proizvodnju hleba, svežeg peciva i kolača, ili preradu i konzervisanje voća i povrća, održavanje i popravku motornih vozila i proizvodnju odeće.

Za razvojni program najviše prijava podnele su firme koje proizvode hranu, mašine i metale. Proizvođači hrane su najzastupljeniji i među kandidatima za nabavku opreme, a slede tekstilci, rezanje, obrada i prerada drveta i proizvoda od drveta, prerada gume i plastike, štampanje i štamparske usluge.