STUDENT VARAO ISKUSNE INVESTITORE: Nudio im brzu zaradu, a onda je sve otišlo u propast

Stefan Kin je imao samo 19 godina kada je tvrdio da zna tajnu trgovine kriptovalutama. Ipak, nije jedini koji je uspeo mnoge investitore da navede da svoj novac ulože u "potencijalno brzu zaradu", a koji zapravo nije imao nikakav način za to.

kriptovalute
Pixabay.com

Podstaknut mladalačkim samopouzdanjem, Kin, samozvani vunderkind u matematici, iz Australije, napustio je fakultet 2016. godine da bi u Njujorku otvorio hedž fond koji je nazvao Virgil Capital. Tada su ga prozvali kripto-dečak.

Govorio je potencijalnim klijentima da je razvio algoritam nazvan “Tenjin” za nadgledanje berzi kriptovaluta širom sveta kako bi iskoristio kolebanje cena. Nešto više od godinu dana nakon što je započeo, pohvalio se da je fond vratio 500 odsto sredstava, što je izazvalo nalet novog novca od investitora.

Postao je tako “zatrpan” gotovinom. Kin je u septembru 2019. godine potpisao ugovor o zakupu stana od 23.000 dolara mesečno, luksuznog stana na 64. spratu u finansijskoj četvrti sa prostranim pogledom na donji Menhetn. Stan je imao i bazen, saunu, kao i simulator golfa, piše Blumberg.

U stvarnosti, kako se kasnije otkrilo, a sada istakli savezni tužioci, operacija je bila laž.

U suštini Ponzijeva shema, koja je ukrala oko 90 miliona dolara od više od 100 investitora, pomogla je plaćanju Kinovog raskošnog načina života i ličnih ulaganja u tako rizične opklade kao što su početne ponude kovanica. U jednom trenutku, suočavajući se sa zahtevima klijenata za njihovim novcem, za svoje nevolje krivio je “loše upravljanje novčanim tokovima” i “ajkule u Kini”.

Prošle nedelje Kin, koji ima 24 godine i izražava kajanje, priznao je krivicu pred saveznim sudom na Menhetnu zbog jedne tačke prevare sa hartijama od vrednosti.

– Znao sam da je ono što radim pogrešno i nezakonito – rekao je američkoj okružnoj sudiji Valeri E. Kaproni, koja bi ga mogla osuditi na više od 15 godina zatvora.

– Duboko se kajem zbog svojih postupaka i provešću ostatak života iskupljujući se za ono što sam uradio. Duboko mi je žao zbog štete koju je moje sebično ponašanje nanelo investitorima koji su verovali u mene, moje zaposlene i moju porodicu – naveo je Kin.

Željni investitori

Svet odjekuje sličnim prevarama sa kriptovalutom, poput BitConnect-a, obećavajući ljudima dvo- i trocifreni prinos i koštajući investitore milijarde dolara.

Ponzijeve sheme pokazuju kako investitori željni unovčenja na “vrućem” tržištu lako mogu zalutati obećanjima o velikim prinosima. Kanadska berza KuadrigaCKS srušila se 2019. godine kao rezultat prevare, prouzrokujući najmanje 125 miliona dolara gubitaka za 76.000 investitora, navodi Blumberg.

Dok se regulatorni nadzor industrije kriptovaluta pooštrava, sektor je prepun neiskusnih učesnika. Određenim brojem od 800 kripto fondova širom sveta upravljaju ljudi koji ne poznaju Vol Strit ili finansije, uključujući neke studente i nedavno svršene studente koji su pokrenuli sredstva pre nekoliko godina.

Kinov put je takođe počeo na fakultetu. Bio je matematički genije koji je planirao da postane fizičar, rekao je veb lokaciji DigFin na profilu objavljenom u decembru, samo nedelju dana pre nego što su ga regulatori zatvorili. Sebe je na svojoj LinkedIn stranici opisao kao “kvanta sa velikim interesovanjem i razumevanjem blokčejn tehnologije”.

U 2016. godini dobio je prijem u program za preduzetnike sa visokim potencijalom na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju, sa predlogom da se tehnologija blokčejna koristi za ubrzanje deviznih transakcija. Takođe je pohađao školu Minerva, koledž sa sedištem u San Francisku, od avgusta 2016. do decembra 2017. godine, potvrdila je škola.

Upozorenja i iz NBS

I Narodna banka Srbije nedavno je istakla upozorenje povodom berzanske trgovine. Ističe da su trgovanje akcijama, robom, valutnim parovima… visoko rizične transakcije koje često uključuju i različite oblike prevara i da se kao pružaoci ovih “usluga” javljaju platforme koje ne podležu regulatornim, kontrolnim, niti nadzornim ovlašćenjima organa Republike Srbije.

Pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga u Srbiji ne može se obavljati bez dozvole Komisije za hartije od vrednosti, istakli su.

Stoga, preporuka građanima je da pre nego što odluče da povere nekome svoj novac ili da investiraju u neki finansijski proizvod – provere da li lice ili platforma koji nude određene usluge imaju dozvolu za pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga i davanje investicionih saveta.