Zbog povećanih količina voća i povrća sa etiketom "proizvedeno u Srbiji", Rusija traži pojačanu kontrolu bezbednosti, ali i autentičnosti ovih proizvoda.

Firme u Srbiji ne gube ni časa kada je reč o izvozu proizvoda na rusko tržište. Ipak, zbog povećanih količina voća i povrća, sa etiketom “proizvedeno u Srbiji”, Rusija traži od naših nadležnih službi da pojačaju kontrolu bezbednosti ovih proizvoda.

Kako su rekli, počela je da pristiže velika količina ove robe, sa srpskim sertifikatima, pa se sumnja u samu autentičnost, pišu Novosti.

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor predložila je da se potpiše bilateralni dokument, čime bi srpska strana osigurala bezbednost isporuka voća i povrća na rusko tržište.

Rusi su samo konstatovali da je povećan izvoz voća i povrća. Roseljhoznadzor je imao video-vezu sa našim ljudima iz Ministarstva poljoprivrede i samo su im rekli da pojačaju nadzor, kako ne bi došlo do reeksporta. To će se i uraditi, rekao je za Novosti ministar trgovine Rasim Ljajić.

Krajem prošle godine, Rusija je zabranila uvoz 19 tona kivija iz Srbije, zbog nevažećeg fitosanitarnog sertifikata. Ministarstvo poljoprivrede tada je saopštilo da je najverovatnije reč o falsifikatu sertifikata, jer se u Srbiji kivi ne gaji.

U Ministarstvu poljoprivrede, u ponedeljak su za Novosti rekli da do sada nije stigao nijedan dokument koji se tiče zabranjenog kivija, tako da i dalje ne znaju ko je pokušao da izveze ovo južno voće sa srpskim papirima.loading...