SUROVA BORBA PROTIV MONOPOLA: Gugl plaća NESTVARNU SVOTU zbog favorizovanja pojedinih proizvoda!

gugl
pixabay

Evropska unija kaznila je danas američku kompaniju „Gugl“ sa rekordne 2,4 milijarde evra u sklopu antimonopolske istrage protiv tog pretraživača zbog zloupotrebe tržišne pozicije.

 

Gugl je zloupotrebio tržišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svetu, dajući nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za kupovinu – navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, prenosi agencija Frans pres.

– Ono što je ‘Gugl’ uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. ‘Gugl’ je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija – dodaje Vestagerova.

Kompanija „Gugl“ je, takođe, uskratila evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova „Intela“ u iznosu od 1,06 milijardi evra.

Najnovija odluka dolazi manje od godinu dana nakon što je komesarka Margret Vestager šokirala svet i Vašington kada je naložila američkom proizvođaču ajfona, „Eplu“, da isplati Irskoj 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza.

Komisija je optužila „Gugl“ da je sopstvenim uslugama za onlajn kupovinu davao prednost prilikom pretraživanja, što je nanelo štetu konkurenciji.