Suspendovana ograničenja za zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori

Crnogorska skupština potvrdila je danas odluku vlade kojom se do 1. novembra odlaže primena novog zakona o strancima, čime je privremeno suspendovala odredbe koje se odnose na ograničenja za zapošljavanje stranaca.

 

Zakon koji je stupio na snagu 1. aprila izazvao je revolt ugostitelja, jer ih je primorao da prilikom zapošljavanja prednost daju domaćoj radnoj snazi koja je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Novi propis je ograničio zapošljavanje stranaca koji je mogao biti zaposlen samo ako na evidenciji Zavoda nema domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Ugostitelji su tražili da se primena spornih članova odloži za tri godine, ali je skupština to odbila.

Ugostitelji su tražili odlaganje primene uz argument da neće biti dovoljno sezonaca i da primena novog propisa dovodi u pitanje turističku sezonu.

Godinama unazad uočen je paradoks da Crna Gora, koja kuburi s rastom nezaposlenosti, tokom turističke sezone zaposli više od 23.000 stranaca, dok na birou na posao čeka 35.000 crnogorskih građana.

Crna Gora je po broju zapošljavanja sezonaca lider u regionu. U šest država regiona tokom prošle godine izdato je 57.500 dozvola za rad strancima, od čega se gotovo 31.000 odnosila na dozvole iz Crne Gore.loading...