Švajcarska firma tuži leskovačku Nevenu zbog falsifikata

Firma Hemoflor (Ćemoflor) SA sa sedištem u Švajcarskoj, koja je jedini legalni korisnik licence 'Kosili', pokrenuće postupak za poništenje žiga novog proizvoda 'Kosalija' koji je plasirala Nevena iz Leskovca.

Prema tvrdnjama Ćemoflora SA, upotrebom imena „Kosalija”, firma iz Leskovca vrši falsifikovanje originalnog žiga Kosili, kako vizuelno tako i fonetski.

Hemoflor će od sudskih organa zahtevati privremenu mere zabrane proizvodnje i prodaje svih proizvoda pod nazivom „Kosalija” što treba da dovede do povlačenja i uništenja sve robe koja se nalazi na tržištu pod tim nazivom.

Protiv Nevene će, kod nadležnih sudskih organa, biti pokrenut postupak zbog korišćenja ambalaže koja je deo decenijskog imidža brenda “Kosili”, jer se, kako tvrde u Hemofloru, radi o vizuelnoj obmani potrošača.

Firma Hemoflor narednih dana obavestiće javnost o tome ko će biti novi korisnik podlicence za brend „Kosili”, što podrazumeva pravo proizvodnje, uslužne proizvodnje, prodaje i distribucije na teritoriji bivše Jugoslavije.

Leskovačka Nevena krenula je krajem juna ove godine, proizvodnju nove bebi kolekcije pod nazivom „Kosalija”.

Pošto je Nevena izgubila licencu za „Kosili”, jer nije imala da plati 600.000 dinara za njeno korišćenje, pokrenula je novi brend.

Prema tvrdnjama menadžmenta leskovačke firme, novi brend zaštićen je kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine i međunarodne agencije VIPO.