SAVETI ZA BUDUĆE RODITELJE: Evo kako da svom detetu obezbedite SIGURNU FINANSIJSKU BUDUĆNOST

veza
Pixabay.com

Kada par donese odluku da je vreme za roditeljstvo, postoji čitav spisak neophodnih stvari koje bi morali da obezbede, ne bi li bebu spremno dočekali. Na listi prioriteta su, naravno, i finansije.

 

Rođenje deteta donosi velike životne promene. Biznis insajder je sproveo zanimljivo istraživanje, pitajući mlade parove šta bi sve uradili pre nego što beba dođe na svet?

Najčešće su se ponavljala dva odgovora – više putovanja i štednja.

 

Danas roditelji štede više nego ikada za školovanje svoje dece. Ipak, edukacija je sve skuplja pa moraju da štede i preko granice izdržljivosti. Skoro polovina roditelja odustaje od štednje jer shvataju kompleksnost poduhvata i nemogućnost da obezbede novac za studiranje svoje dece. 

Mnogi ispitanici kažu da je jedan od njihovih prioriteta da bar jednom pre nego što zasnuju porodicu odu sami na letovanje. 

– Uživajte u svakom zajedničkom trenutku jer kada dođu deca, zaboravite na samoću u narednih nekoliko decenija – rekao je jedan od ispitanika.

Ovo su neki od najzanimljivijih saveta upućeni parovima koji planiraju zasnivanje porodice:

1. Štedite! U trudnoći vaši troškovi rastu, a da ne govorimo koliko je novca potrebno posle porođaja. Isti je slučaj i prilikom usvajanja. Kao roditelji, vi postajete odgovorni za drugo ljudsko biće. Zato se spremite da dobro popunite svoje crne fondove, jer se ne zna šta će vam sve zatrebati. 

2. Ako imate “svežeg kapitala” , investirajte što je više moguće. Najsigurnije je investirati u nekretnine. Dok vam drugi poslovi donose rizik zbog tržišnih fluktuacija, uvek možete uzimati mesečnu rentu ako imate višak stambenog ili poslovnog prostora.

3. Napravite poseban fond za servisiranje kvarova u kući. Zatim počnite sa uplaćivanjem penzionog osiguranja. U svakom slučaju, dobro bi bilo da vi i vaš partner dobro znate kuda ide svaki dinar a to se posebno odnosi na poklone, večere i provod.

4. Ako ste u mogućnosti, otvorite štedni račun na ime vašeg deteta. Kada biste svakog meseca uplaćivali bar 3000 dinara, niste ni svesni koliko će vaš ljubimac uz kamatu moći da podigne kada postane punoletan/na.

5. Štedite i na kratak rok: za putovanja, letovanja i zimovanja. Niste svesni koliko zajednički odmori drže porodicu na okupu.

6. Počnite da štedite za obrazovanje vašeg deteta. Pružite mu ono što je do vas, a za sve drugo će se sam izboriti.