Svetska banka SMANJILA PROGNOZU RASTA PRIVREDE: “Još ne pritiskamo dugme za paniku, ali…”

A, sve zbog Kine i Amerike...

BETA

Svetska banka smanjila je prognozu rasta za svetsku privredu u svetlu trgovinskih sukoba, finansijskih teškoća i neočekivano velikih usporavanja privrednog rasta u bogatijim zemljama.

“Još ne pritiskamo dugme za paniku ali šaljemo poruku za moguće dalje usporavanje privrednog rasta ako se nastave trgovinska neprijateljstva”, rekao je Ajhan Kose ekonomista Svetske banke i dodao da je krajnje vreme da ljudi koji kroje politiku nadju način da reše svoje sporove.

Banka je sinoć saopštila da očekuje da svetska privrda poraste 2,6 odsto ove godine, u odnosu na 2,9 odsto koliko je prognozirala u izveštaju u januaru. Taj rast će biti najsporiji godišnji privredni rast od 2016. godine.

Svetska banka je smanjila prognoze rasta za svaki veći region na svetu mada je zadržala predvidjanja rasta za SAD od 2,5 odsto za ovu godinu. Za 19 zemalja koje koriste evro, Banka predvidja usporavanje privrednog rasta na 1,2 odsto ove godine, što je dalji pad u odnosu na 1,8 odsto 2018. godine i u odnosu na 1,6 odsto koliko je predvidjala u januaru.

Globalna trgovina usporena trgovinskim ratom administracije predsednika Donalda Trampa sa Kinom će porasti samo 2,6 odsto ove godine, što je najsporiji tempo od finansijske krize 2008. godine.

SAD i Peking uveli su uzajamne carine na robu u vrednosti više stotina milijardi dolara zbog, kako tvrde Amerikanci, kineskog agresivnog nastojanja da od Amerike preuzme dominaciju u tehnologiji.

Kina, druga svetska privreda posle SAD, prema prognozi, imaće privredni rast od 6,2 odsto ove godine, što je najslabiji pokazatelj od 1990. godine. Japanska privreda treba da poraste 0,8 odsto isto kao prošle godine.