SVI HRLE U OVAJ GRADIĆ: Za prvo dete se dobija HILJADU EVRA, a za drugo DUPLO VIŠE

Deca
pixabay.com

Ova opština primer je lokalne samouprave koja izdašnim davanjima podstiče natalitet i to već daje rezultate.

 

Opština Vir, na istoimenom ostrvu u Dalmaciji, ima oko 3.000 stanovnika, za svako prvorođeno dete daje naknadu od 7.500 kuna (skoro 1.000 evra), a za drugorođeno dvaput više.

Opština Vir bi komotno mogla stati uz bok razvijenim evropskim zemljama koje drže do porodične politike. U Viru je vrtić za decu besplatan, opština roditeljima školaraca refundira troškove knjiga u iznosu od 1.500 kuna.

Prevoz osnovaca i srednjoškolaca je besplatan, a školarcima opština finansira i “marendu” izdvajajući za to 1.800 kuna godišnje po detetu. Uz to, redovnim studentima izvan Zadarske županije plaća stipendiju od 1.200 kuna, a u županiji 800 kuna, dajući dodatnih 400 kuna za decu koja su odlični studenti.

Rezultati takve politike već su vidljivi. Tako su u vrtiću 2001. imali sedamnaestoro dece, a lani 72 deteta, dok je ukupan broj stanovnika udvostručen.

U Vir se doseljavaju mlade porodice iz Zadra, Zagreba i drugih gradova i mesta, kažu u toj opštini, a doseljavanje i porast broja dece u vrtiću povezuju s pronatalitetnom politikom. Kako je Vir prijatelj gradu Oslavani u Češkoj, virska deca od 5. osnovne do 1. srednje idu na besplatno skijanje u Češku, a češka deca dolaze besplatno na letovanje u Vir.