SVI ŽELE SRPSKE RADNIKE: Građevinska industrija Srbije je jedan od najcenjenijih izvoznih proizvoda!

Radnici
pixabay.com

Građevinska industrija je jedan od najboljih izvoznih proizvoda naše zemlje, a radnici iz srpskih firmi već decenijama su angažovani na najznačajnijim svetskim gradilištima.

 

Naša građevinska industrija zbog toga uživa veliki ugled i poštovanje, bilo da su u pitanju proizvodi ili pak naši inženjeri i radnici, inostrana tržišta su jako zainteresovana za ono što nudimo.

 
– Taj izvozni potencijal građevinske industrije ne izgleda baš onako kako ga mnogi zamišljaju. Naše velike kompanije dobijaju poslove u inostranstvu, a zatim sa sobom odavde odnose sav materijal potreban za izgradnju određenog objekta – priča za “Blic” Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Za potrebe izgradnje određenog projekta, iz Srbije se transportuje apsolutno sve, od šrafova, podova, blokova, keramike, pa čak i nameštaj.

– Naše firme su radile na izgradnji kompleksa za Zimske olimpijske igre u Sočiju. Tada su brodovima, Dunavom i kasnije preko Crnog mora nosili sav materijal, tu je bio i nameštaj kojim su opremljeni izgrađeni kompleksi – objašnjava Rodić.

Sada su naše firme ponovo u Rusiji, naši brodovi ponovo plove preko Crnog mora prenoseći materijal, a sve za potrebe izgradnje infrastrukture potrebne za održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu sledeće godine.

– Proizvodi se najviše izvoze na istočno tržište. Pod tim, pre svega, mislim na Rusiju u kojoj vlada velika potražnja za našim uslugama i proizvodima. Takođe se i u Kazahstanu dosta posluje, oni imaju novca, mnogo grade i generalno poštuju i cene naše proizvode, ali i radnike – rekla je Ivana Vuletić iz Udruženja za građevinu i industriju građevinskog materijala.

Činjenica je da su strana tržišta privlačnija našim radnicima zbog većih dnevnica, a stranci često traže naše majstore zbog velikog iskustva i dobrog glasa koji ih prati. Prema rečima stručnjaka, mladi tamo stiču iskustvo kroz praksu i rad mnogo više nego u našoj zemlji, jer je sam posao dosta zahtevniji po pitanju standarda.

– Sa Nemačkom je 1988. godine sklopljen ugovor o detašmanu koji je obnovljen 2001. godine. To podrazumeva da naše firme dobijaju poslove kao podizvođači nemačkih kompanija, odlaze tamo sa našim radnicima i obavljaju posao na određenom gradilištu. Takođe, u okviru ovog sporazuma, naše firme su dužne da se prema radnicima koje su poveli iz Srbije ophode kao da su nemački radnici, odnosno da budu plaćeni po cenama određenim u Nemačkoj – objasnila je Ivana Vuletić, dodajući da smo mi jedina od zemalja koja nije članica Evropske unije koja ima ovakav sporazumom sa nekom od zemalja članica.