NEMA RAZLOGA ZA BRIGU: Evo zašto je svinjetina u Srbiji jeftinija čak 100 dinara

Meso
Pixabay.com

Zbog pada ruske rublje svinjsko meso u Srbiji pojeftinilo je i za više od sto dinara po kilogramu.

 

Pod pritiskom obaranja cene nafte na svetskom tržištu ruska rublja je dotakla najniži nivo od 2014, što je direktno uticalo i na cene tovljenika u našoj zemlji. Naime, domaće klanice slale su u Rusiju i do 5.000 tona mesa nedeljno, prenosi Blic.

 
Sada je, zbog neisplativosti, obustavljen gotovo celokupan izvoz, pa je zbog velike ponude u Srbiji i cena svinjskog mesa u maloprodaji počela da pada. Svinjski vrat tako je jeftiniji za 110 dinara nego pre nekoliko meseci, dok je cena kilograma buta niža za 80 dinara. Samo tokom prethodnih mesec dana cena ovog mesa je pala za oko 30 dinara.

Industrija mesa „Topola“ obustavila je izvoz u Rusiju u avgustu prošle godine, a vlasnik i direktor te fabrike Vukoje Muhadinović potvrdio je za Blic da je razlog pad ruske rublje.

Cenu svinjetine u Srbiji diriguje kretanje rublje. Zbog njenog slabljenja nama se izvoz ne isplati, pa ostaje velika količina svinjetine u Srbiji, a cena pada. Cena tovljenika je 2012. bila 250 dinara po kilogramu, 2014. godine 210 dinara, a sada je između 110 i 115 dinara, što je ispod cene koštanja – kaže Muhadinović, koji godišnje proizvede 60.000 svinja i u klanicama preradi još 40.000.

Sagovornik Blica dodaje i da država svakog tovljenika subvencioniše sa 1.000 dinara, a da bi dobra subvencija bila ona od 1.500 dinara. Izvoz svinjskog mesa na rusko tržište, kojem treba sedam miliona svinja godišnje, značajno je povećan krajem 2014. i početkom 2015. Domaće klanice izvozom su bile više nego zadovoljne jer su kod tamošnjih kupaca postizale cenu oko 20 odsto višu nego u Srbiji.

Zvanična statistika još nije izmerila vrednost tog izvoza, ali je procena da domaće klanice u Rusiju šalju oko 5.000 tona mesa nedeljno. U kontejnerima se izvoze polutke i cele svinje, ali smrznute. Trgovina se odvija morskim putem, a naša roba do ruskog kupca dolazi za 25 do 45 dana. Svinje se odvoze u Bar, gde se tovare na brod za Bari, a potom za Roterdam, da bi završile putovanje u Sankt Peterburgu.

Razlog: Sankcije Rusiji

Rublja je počela oštro da pada u odnosu na dolar početkom 2014. jer su investitori bili zabrinuti zbog krize na Krimu, čiji je parlament pozvao na ujedinjenje sa Rusijom. Dolar je tada vredeo 36 rubalja, a juče čak 76 rubalja. Rublja je padala i zbog sankcija Zapada uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize. Otežavajuća okolnost za Rusiju bila je i povećan izvoz američke nafte, što je prouzrokovalo pad cena energenata.