Tabaković gubitak od 44,3 milijarde dinara pravda ‘pokrivanjem rupa u budžetu’ (FOTO)

Narodna banka Srbije završila je prošlu godinu s minusom u svojoj kasi od čak 44,3 milijardi dinara, pokazao je bilans uspeha centralne banke za 2013.

Nakon nekoliko godina pozitivnog poslovanja, NBS je zabeležila veliki gubitak.

Najveći gubitak je napravljen po osnovu kursnih razlika (25,7 milijardi dinara), dok je neto gubitak od kamata 3,8 milijardi. U isto vreme se na plate zaposlenih u NBS prošle godine potrošilo 4,8 milijardi dinara.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je juče da je gubitak ove centralne finansijske institucije u Srbiji od 44,3 milijarde dinara u 2013. godini posledica „kursnih i cenovnih razlika”.

NBS/printscreen

Kako prenosi Kurir, iz banke naglašavaju da finansijski rezultat NBS ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji.

– To je rezultat odnosa evro-dolar, pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti na svetskom tržištu i pada cene zlata. Međutim, treba imati u vidu da ovi gubici nisu efektivno realizovani i da je, recimo, zlato količinski ostalo u NBS, a njegova cena se menja. Činjenica je i da je monetarna politika u prošloj godini pokrivala nedostajuće mere fiskalne konsolidacije – poručuju iz NBS, prenosi Kurir.loading...