TAKO TO RADE U NIŠU: Nakon tužbi roditelja snižene cene vrtića

vrtić
Pixabay

Kako bi sprečili nove tužbe i ispoštovali zakonske regulative, Gradsko veće Niša odlučilo je da roditelji ubuduće plaćaju 20 odsto ukupne cene vrtića u Nišu, za razliku od dosadašnjih 29 odsto što se ispostavilo nelegalnim. Svi će imati pravo na naknadu razlike za prethodne 3 godine.

Pravilnik o regresiranju troškova je izmenjen, jer se o njemu već negativno izrazio zaštitnik građana Saša Janković, ali i Vrhovni kasacioni sud nakon tužbi nekoliko roditelja.

Naime, ekonomska cena za boravak deteta u jednom od vrtića “Pčelice” je približno 15.500 hiljada dinara, pa prema tome mesečni boravak deteta, u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, može da roditelje košta najviše petinu od toga – odnosno 3.100 dinara.

Međutim, roditelji u Nišu u svim slučajevima, osim za treće dete ili kada je reč o porodicama “na socijali”, do sada su plaćali 4.500 dinara.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da je izmena bila neophodna.

– Mi smo pre jedno pola godine po prvi put raspravljali na tu temu i onda je rečeno da postoji neki krovni zakon koji je opravdavao našu cenu. Međutim, sud je zauzeo stav da roditelji moraju da plaćaju 20 odsto od ukupne cene, ni dinar gore, ni dinar dole i onda smo odlučili da menjamo pravilnik – rekao je Slavković.

On je pojasnio da će roditelji potpisivati aneks ugovora i da će imati mogućnost da nadoknade razliku u ceni koju su plaćali prethodne tri godine, a koja se ispostavila nelegalnom.