SIGURNOST ILI NEŠTO DRUGO? U Srbiji svi hoće zaposlenje u DRŽAVNIM FIRMAMA, a evo i zbog čega

poslovni ljudi
pixabay.com

Studenti u Srbiji posle školovanja sebe vide u državnim ustanovama, javnim preduzećima, pa i u ministarstvima, za koje veruju da nose određenu sigurnost.

 

Nasuprot tome, broj takvih radnih mesta u državnoj službi se smanjuje, ili bi bar tako trebalo da bude.

U glavama srpskih studenata državni posao donosi niz prednosti: Čak 60 odsto studenata svoju karijeru zamišlja u javnom preduzeću. 

Kada je u pitanju privatan sektor uglavnom ljudi imaju sumnje po pitanju prijavljivanja – kaže Jelena Tanasković, iz Poslonauta Infostud, prenosi B92. 

To što mnogi uhlebljenje vide u ustanovama ovog tipa, možemo da povežemo sa prošlim vremenom, gde je većina preduzeća na neki način bila povezana sa državom – dodaje ona. 

Danas, 73 odsto mladih smatra da država treba da podstiče izvoz domaćih strateških proizvoda, 66 odsto tvrde da ne treba uvoziti ono što može da se proizvede u Srbiji, a 63 odsto poljoprivredu vidi kao šansu za ubrzani razvoj. Kao što vidimo, dobra vizija postoji, ali ne i spremnost mladih da sami uplove u sopstvene poslove.

Slažem se da tu Vlada Srbije ima ogromnu oidgovornst da napravi ambijent u kojem je moguće da osnujete posao, a da vam se odmah ne naplati ovaj doprinos onaj doprinos, inspekcije… kaže premijerka Ana Brnabić. 

Postavlja se pitanje zbog čega onda obrazujemo hiljade učitelja, nastavnika, pravnika pa i lekara, kojima je državna služba neminovnost, a koji završe na birou, ili u belom svetu. 

Nadam se da će tu dualno obrazovanje to promeniti. I onda ćete ulagati više u obrazovne profile koji će biti potrebni privredi. Taj proces će potrajati – dodaje ona. 

Zato, pre šaltera za upis na fakultet, posetite onaj u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pa sa posla, kao svoj gazda, zbrišite kada sami to sebi odredite.loading...