“TEŠKI” KAO POLA SVETA: Osmorica sa vrha Forbsove liste imaju više novca nego polovina svetske populacije!

novac
Pixabay.com

Jaz između super bogatih i siromašnih veći je nego što se mislilo.

 

Samo osam najbogatijih poseduje isto koliko i 3,6 milijardi ljudi – polovina svetske populacije, pokazalo je istraživanje humanitarne organizacije Oksfam sa sedištem u Oksfordu.

Predstavljajući izveštaj uoči skupa svetske političke i poslovne elite u švajcarskom skijalištu Davosu, organizacija za borbu protiv siromaštva navela je da je razlika između siromašnih i bogatih mnogo veća nego pre samo godinu dana i apelovala na lidere da preuzmu mere koje bi prekinule ovaj trend.

Oksfam je prošle godine saopštio da su 62 najbogatije osobe na svetu jednako bogate kao i siromašnija polovina svetske populacije.

U novom izveštaju taj broj je pao na samo osmoricu najbogatijih, navodi nevladina organizacija koja se poziva na podatke objavljene u godišnjoj Forbsovoj listi iz marta prošle godine.

Osnivač korporacije “Majkrosoft” Bil Gejts najbogatiji je sa 75 milijardi dolara, a drugi je Amansio Ortega, osnivač “Zare” i vlasnik “Inditeksa”. Slede najveći deoničar “Berkšir Hetaveja” Voren Bafet, meksički milijarder koji se bavi telekomunikacijama Karlos Slim Elu, osnivač “Amazona” Džef Bezos, osnivač “Fejsbuka” Mark Zakerberg, Leri Elison iz “Orakla” i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

U Davosu u utorak počinje 47. ekonomski forum, na kojem se očekuje učešće oko 3.000 političkih i ekonomskih lidera.