Tražite od šefa pauzu za spavanje za bolju produktivnost

Uvek negde na polovini radnog vremena zevate i tražite od kolega da vam stave džezvu za kafu, pošto vam se neizdrživo spava. Do ovog stanja ne biste došli da ste naspavani i odmorni za radni dan, zato vi preoručite vašem nadređenom zanimljiv predlog.

Stučnjaci za san firmama preporučuju da bi trebalo da u okviru radnog vremena uključe i vreme za „radnu” dremku ili spavanje. Oni smatraju da bi se uvođenjem sna povećala produktivnost i kreativnost samih radnika, jer mozak kada je umoran usporeno funkcioniše.

Istraživanja još pokazuju da bi od 30 do 90 minuta sna u popodnevnim satima moglo da pomogne kompanijama da poveća svoju ukupnu produktivnost.

Vinsent Volš, profesor na Univerzitetu u Londonu misli da bi preduzeća ukoliko ne uvedu „radni” san, mogli da dozvole svojim radnicima da dolaze na posao kada se naspavaju tokom noći. Mnoge njegove kolege kažu da san noću nije dovoljan i ukazuju da je popodnevna dremka odlična prilikom zastoja rada mozga.

Današnja istraživanja pokazuju da neki poslodavci ni ne mogu da obezbede pauze za svoje zaposlene, zbog obima posla. Od dve hiljade ispitanih radnika, samo polovina izađe za vreme pauze, dok ostatak ostaje da doručkuje za svojim radnim stolom dok rade.

Nedostatak sna može prouzrokovati karcinom, dijabetes, demencija i druga oboljenja.