TRAŽITE SEZONSKI POSAO? Ovoj državi je HITNO potrebno 10.000 berača jabuka!

Voćarska sezona ove godine u Hrvatskoj će biti dobra, a prema prvim procenama rod jabuka mogao bi se kretati od 100.000 do čak 120.000 tona.

Jabuke
Pixabay.com

To je izuzetno dobro, no domaći proizvođači voća strahuju od nedostatka radne snage koji će rod pobrati, pišu regionalni mediji.

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zbog sve većeg problema manjka ljudi nedostatka radne snage u voćarstvu, uputila je Vladi i Ministarstvu poljoprivrede da se olakša sezonsko zapošljavanje i da se kroz poreske reforme pokuša rasteretiti poljoprivrednike kako bi se dnevnice povećale i više se motivisalo domaće ljude da idu u berbu jabuka.

Potredsjednik HVZ-a Stjepan Zorić kaže da ljude treba dobro platiti, ali u celoj priči poljoprivreda ne može cenovno da prati povećanje sadnica i dnevnica unedogled jer nemaju prodaju proizvoda kao što turizam ima rast prihoda.

Od Vlade smo zatražili hitne mere vezane za sezonski rad u poljoprivredi koji treba odvojiti od ostalog sezonskog rada – kaže Zorić, te objašnjava kako ga zakon tretira kao zapošljavanje po osnovi drugog dohotka i stavlja u istu kategoriju kao npr. članove županijskih skupština, nadzornih odbora i trgovačkih društava, porotnike…

Smatraju zato da sezonski rad u poljoprivredi ne bi trebalo oporezivati kao drugi dohodak jer se odnosi na obavljanje poljoprivredne delatnosti.