TRIKOVI KOJI ZAISTA PALE: Pet načina da sačuvate novac

Novac
Pixabay.com

Kako vi odolevate iskušenjima da ne potrošite novac?

 

Da li ste već sada, dok čitate ovu kolumnu, potrošili određenu sumu novca? Kupili cigarete, možda novi broj omiljenog časopisa? Svakoga dana suočavate se sa brojnim odlukama na koji način ćete potrošiti novac. Vaša sposobnost da kvalitetno odlučujete igra veliku ulogu u tome kako će izgledati sadržina vašeg novčanika na kraju dana.

Ako želite da prestanete da se preznojavate i hvatate za glavu već od polovine meseca jer izvori  vaših finansija polako presušuju, evo 5 metoda koje možete da primenjujete kako biste bili finansijski sigurniji, ali i lakše ostvarili dugoročne ciljeve:

Podsetite se svakog jutra šta vam je cilj
Da biste pretvorili ciljeve u zadovoljavajuće rezultate, neophodno je da ih što više oživite i naslikate u sopstvenom umu, npr. odlazak na vikend put sa vašom decom ili prijateljima. Stavite vizuelnu reprezentaciju vašeg cilja na mesta gde je vaš pogled najčešće usmeren u toku dana, na desktop vašeg kompjutera ili pozadinu na telefonu. Najbitnije je da se podsetite ciljeva što ranije u toku dana, pre nego što počnete da donosite bilo kakve odluke. Tako ćete ostati fokusirani i predupredićete nepotrebno trošenje para.

Podsetite se onoga što vas motiviše da ostvarite cilj
Koja je vaša motivacija da počnete kvalitetnije da trošite novac? Najčešće je ono što pokreće ljude osećaj koji će imati kada ostvare zacrtani cilj. Npr. kupovinom nove kuće ljudi se osećaju sigurno, odnosno pokretanjem sopstvenog biznisa ispunjeno. Šta god da je vaš cilj, zamislite da ste ga već ostvarili. Kako biste se tada osećali? Radite ovo svakoga dana – vizualizujte uspeh i kreirajte dobar osećaj koji će vas podsećati zašto morate da ostanete usmereni na cilj.

Donesite najteže finansijske odluke na početku dana
Svaka odluka zahteva mentalni napor. Što više odluka morate da donesete u toku dana, više energije morate da uložite. Ako biste važne finansijske odluke donosili na kraju dana, kada imate najmanje energije, rizikovali  biste da donesete lošu odluku. Ako je danas dan kada morate da potrošite novac na nešto, npr. da obavite šoping u samoposluzi, napravite šoping listu ili plan trošenja novca odmah ujutru.

Promenite dnevne navike da biste izbegli iskušenja
Da li ne možete da prođete pored neke radnje, a da u nju ne uđete, najčešće nešto i kupite? Da li prolazite pored omiljene radnje sa cipelama na putu do posla i neretko odlučite da se častite novim cipelama? Ovakvo ponašanje vam je ušlo u naviku upravo zbog lepog osećaja koji imate kada sebe nečim častite. Međutim, ako želite da sačuvate novac i ostvarite dugoročne ciljeve, moraćete da promenite navike koje vas ometaju (npr. promenite put kojim idete do posla).

Napravite rekapitualciju pozitivnih izbora koje ste napravili
Na kraju svakog dana, razmislite šta ste sve dobro uradili sa novcem danas. Jako je bitno da dan završite sa pozitivnim mislima kako biste u novi dan ušli raspoloženi i zadovoljni. Pohvalite sebe što ste sve bolji u donošenju finansijskih odluka koje vas vode ka ostvarenju postavljenih ciljeva. Negujte pozitivne misli o vašem finansijskom uspehu.

Uvek imajte na umu ciljeve kojima težite i kada sledeći put budete trošili novac, razmislite da li će vas to sputati da ostvarite vaš cilj i šta vam je preče.