TUŽNI RADNICI NE MOGU NA POSAO: Izum koji otkriva koliko će biti produktivni

Kompanija Canon je u svojoj kineskoj podružnici postavila kamere kojima detektuje osmehe radnika. Samo oni koji su "100 odsto srećni" mogu ući u radni prostor.

Posao
Pixabay.com

Spomenute kamere su deo izveštaja poslovnog magazina Finacial Times o tome kako kineske kompanije koriste veštačku inteligenciju za kontrolu zaposlenih. Canonovim kamerama se na osnovu osmeha utvrđuje koliko je radnik produktivan u datom trenutku. Informacija o produktivnosti se prikazuje na monitorima.

Osim toga, kamerama se može utvrditi koliko dugo je radnik bio na pauzi za obrok, a zaposlene pomoću mobilnih aplikacija mogu pratiti i van radnog mesta.

Canon je ove kamere predstavio prošle godine kao deo sredstava kojima se upravlja radnim mestom. Međutim, to nije izazvalo mnogo pažnje. Pojedini smatraju da prethodno navedeno – da ovo nije izazvalo mnogo pažnje – pokazuje koliko je tehnologija za nadzor postala sveprisutna u Kini.

Tehnološki nadzor nad radnicima postoji i u pojedinim zapadnim državama, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Kao primer za to istaknuta je kompanija Amazon koja produktivnost radnika utvrđuje upravo na osnovu algoritama, tj. veštačke inteligencije.

S obzirom na to da je tokom pandemije korona virusa veliki broj radnika primoran da radi od kuće, nastoji se uspostaviti tehnološki nadzor i nad ovakvim zaposlenima. Među razlozima za to jeste i što kompanije strahuju da će izgubiti nadzor nad njihovim radom.