Prvi čovek hrvatske Jadranke, koja upravlja luksuznim hotelima kaže da mu nije problem kada ga napusti direktor hotela, ali da jeste ako to učini šef kuhinje.
Sanjinu Šoliću, kako navodi u intervjuu hrvatskom Jutarnjem listu, prilične glavobolje zadaje da pronađe dobrog šefa kuhinje, iako im plate dosežu i 20.000 kuna (2.600 evra).
– Da, to je neverovatno. Iskreno, meni su u mnogim segmentima bitniji šefovi kuhinje od direktora hotela. Dobrog direktora puno je lakše naći od dobrog kuvara. Ako me napusti direktor, ja se snađem, ali ako mi ode šef kuhinje, e to mi je problem – navodi on.
Na pitanje koliko je njihova zarada, Šolić navodi da to sve zavisi od radnog mesta i kvalifikacija.
– Prosečna osnovna plata za uobičajeno radno vreme je 800 evra, ali tu su još i prekovremeni sati, uvećanja za vikende i praznike… Kad su u pitanju kuvari, plate su različite pa tako ima kuvara koji na tržištu rade za 5.000 kuna, ali i onih koji mogu dobiti do 20.000 kuna. S desetak hiljada kuna osnovne plate danas se svakako može dobiti dobar šef kuhinje – navodi on.