U Crnoj Gori se pojavili lažni evri

U Crnoj Gori je od početka ove godine do danas registrovano 145 falsifikovanih novčanica evra, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Iz crnogorske Centralne banke apeluju na građane da budu oprezni i da proveravaju karakteristike zaštite novčanica.

Direktor Trezora Centralne banke Crne Gore, Todor Cicmil, izjavio je za Pobjedu da je u ovoj godini u toj banci obrađeno 76 falsifikata apoena od pet evra, tri od 10 evra, 14 komada od 20 evra, 15 od 50 evra, 17 od 100 evra, 19 od 200 evra i jedna novčanica od 500 evra.

– U ovoj godini u Centralnoj banci obrađeno je i 53 komada kovanica, i to 47 novčića od dva evra, četiri od jednog evra, dva od 0,5 evra – rekao je on, dodajući da turistička sezona tek počinje, i da se u tom periodu, kada je priliv novca na najvišem nivou, javlja i najveći broj falsifikata otkrivenih u platnom prometu.

Za razliku od zemalja EU, gde su najčešći falsifikati apoena od 20 i 50 evra, u Crnoj Gori je situacija drugačija.

– Količina i apoenska struktura falsifikata evra u Crnoj Gori varira. Od perioda kada je najčešći falsifikat bio apoen od 200 evra, dva evra, 100 evra, u poslednjem periodu najveći porast beleži falsifikat apoena od pet evra (loše izrade) – istakao je Cicmil.