U državnim firmama i dalje zaštićeni: Zakon o radu prvo pogađa zaposlene kod privatnika

Za oko 100.000 zaposlenih u javnim preduzećima i dalje će važiti povlastice koje im donose potpisani kolektivni ugovori. Tako ispada da su velike firme, poput „Srbijagasa", PTT Srbije ili delova EPS-a, jače i od Zakona o radu.

Kako je „Blicu” potvrđeno u Ministarstvu rada, i posle izmena, Zakon o radu biće samo donja granica onoga što radniku može da omogući poslodavac. A sve iznad toga garantuju im kolektivni ugovori.

„Blic” je istraživao šta od povlastica imaju oni kojima je poslodavac država. Tako zaposleni u „Putevima Srbije”, koji su kolektivni ugovor obnovili 25. aprila, imaju pravo na regres od 37.920 dinara.

I „Srbijagas”, zvanično najveći srpski gubitaš sa 50 milijardi dinara minusa, ima kolektivni ugovor, koji za rad praznikom predviđa naknadu od 150 odsto. U „Srbijagasu” nisu dali odgovor na pitanje da li će poslovodstvo inicirati promenu kolektivnog ugovora zbog izmene zakona.

Slično su reagovali i u PTT Srbija, čiji generalni direktor Milan Krkobabić takođe nije hteo da odgovori da li će menjati kolektivni ugovor. Početkom godine, u jeku rasprave o izmenama Zakona o radu Krkobabić se hvalio kako je sa sindikatima firme potpisao socijalno najodgovorniji kolektivni ugovor, koji će važiti tri godine. Taj ugovor radniku garantuje 15 odsto veću zaradu za radu u dve smene.

Slične za radnike povoljne kolektivne ugovore imaju i sva zavisna preduzeća EPS-a. U ovoj kompaniji za „Blic” je rečeno da će o eventualnom pokretanju postupka promene kolektivnih ugovora razmišljati kada izuče izmene Zakona o radu. Ugovorima do 2017. najbolje su zaštićeni zaposleni u TE „Kostolac” i „Kolubari”, gde radnik zadržava istu platu čak i kad se prebaci na lošije radno mesto.

I „Železnice Srbije”, koje za plate dobijaju pare iz budžeta, imaju kolektivni ugovor, ali ne tako povoljan za radnike kao u ostalim JP. U ovoj firmi se može čuti da će se zatražiti novi pregovori oko kolektivnog ugovora.

Prosečna plata u državnim firmama je 62 hiljade dinara, dok je u privatnim 39 hiljada. Radnici u državnim firmama efektivno rade 3,45, a u privatnim, 7,15 radnih sati.