U ovoj zemlji uskoro više neće postojati papirni novac

U Norveškoj se, trenutno, keš koristi u samo pet odsto transakcija, a vodeća norveška finansijska korporacija, Finans Norge, smatra da bi ta nordijska zemlja trebalo da iskoreni korišćenje keša do 2020. godine, prenosi Raša Tudej.

Međutim, analitičari ocjenjuju da bi ljudi trebalo da budu u mogućnosti da kupuju i bez kartica.

Finans Norge, firma koja predstavlja više od 200 finansijskih institucija i grupa u zemlji, zagovara eliminaciju transakcija baziranih na kešu u Norveškoj, uz objašnjenje da bi se na taj način sprečili problemi sa finansijskim kriminalom, pljačkama i pranjem novca.

– Plaćanje kešom predstavlja tako mali procenat transakcija u društvu, da bismo mogli i bez njega – navodi se u saopštenju korporacije Finans Norge.

Iz te korporacije navode i da je korišćenje kartica u prvoj polovini godine povećano za 8,6 odsto, te da “državu keš skupo košta” i da transakcije kešom čine samo pet odsto ukupnih transakcija u Norveškoj, a manja upotreba keša zabeležena je samo u Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Međutim, analitičari upozoravaju da bi potpuna eliminacija keša mogla da poremeti sistem slobode plaćanja.

– Mora biti omogućeno da kupac sam odluči na koji će način plaćati, da li želi da to bude zabeleženo, ili ne – kazao je analitičar Guri Melbi.

– Mislim i da je naivno verovati da će kriminal nestati sa povlačenjem keša. Svedoci smo da kriminal zahvata sve segmente, a banke i elektronski načini plaćanja nisu izuzetak – dodao je on, i zaključio da “prilike za razvoj kriminala ne zavise od načina plaćanja”.

Analitičari smatraju i da je za privatnost građana bitno da imaju mogućnost da nešto kupe a da ne ostavljaju elektronski trag kupovine, prenosi Raša Tudej.