U REGIONU JEFTINIJE, U SRBIJI CVETA ŠVERC: Gorivo PONOVO poskupelo

Benzin
sxc.hu

Dok šverc goriva nastavlja da cveta u pograničnim delovima zemlje odakle srpski vozači po upola nižim cenama kupuju i benzin i dizel, na pumpama u Srbiji gorivo je sve skuplje.

 

Za poslednjih mesec dana poksupelo je čak šest dinara po litri, a glavni razlog je što je nafta od 20. januara poskupela za 57 odsto.

Benzin u Srbiji juče se točio za šest dinara skuplje nego početkom marta – za 129,24 dinara, dok je prosečna cena evrodizela viša za 6,19 dinara i prodaje se za 131,29 dinara za litar.

Tečni naftni gas – autogas jedini je jefitniji za oko 0,7 procenata pa se umesto za 65,63 prodaje za 65,15 dinara.

Cena sirove nafte tipa „brent” koja se prerađuje i u Srbiji, petu nedelju za redom raste, pa se juče na berzi prodavala po ceni od 45,88 dolara za barel, što je za dan skok od 0, 17 procenata.

Ovaj ponovni skok cene crnog zlata, posle kratkog zatišja, dolazi samo nekoliko dana pošto su propali razgovori o zamrzavanju proizvodnje između predstavnika zemalja vodećih proizvođača nafte u Dohi, a što je dodatno podgrejalo strahovanja da će se globalna prezasićenost ponude nastaviti.

Rast proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD najviše je uticao na globalnu prekomernu ponudu, kao i povećanje proizvodnje ove sirovine u drugim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, navodi Fran pres.

Poslednje analize Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuju da bez obzira na to, što je nafta počela da poskupljuje još 20. januara, cene na benzinskim stanicama u Srbiji padale su sve do početka marta, kada su derivati počeli da poskupljuje.

Od tada do danas prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji porasle su za nešto manje od pet procenata, a istovremeno su se menjale i cene u zemljama u regionu.

Benzin se jeftinije nego u Srbiji toči u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Bugarskoj, a evro dizel je kod nas gotovo najskuplji. Skuplje se toči samo u Albaniji.

Razlog za to su velika državna zahvatanja u ceni ovog derivata. Na svaku litru evro dizela državi pripada po 78,48 dinara ili 59,78 odsto, dok od svake litre benzina država prihoduje 59,3 procenata, ili 76,64 dinara. Samo akcize na evro dizel iznose 54 dinara za litar, dok je kompanijska cena 52,81 dinar. Znači, država više zarađuje samo po osnovu akciza, nego naftne kompanije koja proizvodi derivate.