U Srbiji 770.000 nezaposlenih!

Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) na evidenciji ima 770.000 nezaposlenih i taj broj neznatno opada, rekao je danas direktor NSZ Zoran Martinović

 – Najviše je nezaposlenih mladih i starijih od 50 godina –  kazao je Martinović za Radio televiziju Srbije.

U Srbiji je stopa nezaposlenosti između 20 i 21 odsto, i stagnira od oktobra prošle godine što je pozitivno, imajući u vidu da je 2012. porasla za 26 odsto, rekao je Martinović. On je potvrdio da je stopa nezaposlenosti u Srbiji dvostruko viša nego u zemljama Evropske unije, ali je ocenio da je Srbija “na dobrom putu da se izbori s tim”. Martinović je rekao da će novi Zakon o radu početi da daje efekte iduće godine time što će olakšati zapošljavanje.

– Sam zakon ne može da bude razlog za otpuštanje, već to može biti smanjena privredna aktivnost, nedostatak posla. Poslodavci u svakom trenutku mogu na zakonit način da se reše viškova koji će sada imati šanse da nađu drugi posao, jer poslodavci neće imati smetnje kao pre –  kazao je on.

Martinović je kazao da je NZS za ovu godinu dobila 200 miliona dinara, od čega 540.000 za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Upitan o poreskom dugu NSZ od 96 miliona dinara, Martinović je rekao da je taj dug već smanjen za 53 miliona, a nastao je zbog toga što su neke filijale NSZ dvaput podnosile poreske prijave.