U Srbiji žene i dalje slabije plaćene od muškaraca za iste poslove

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović izjavila je danas da je rodna neravnopravnost posebno vidna u oblasti zarada, jer su žene često slabije plaćene od muškaraca za iste poslove.

Otvarajući u Subotici konferenciju u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert „Ženska platforma za razvoj Srbije – Palić 2014″, navela je da će se tom temom baviti Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje je Vlada formirala u četvrtak.

Novoosnovano telo je pri kabinetu Zorane Mihajlović koja je predsedavajućeg tog tela.

– Zadatak tog tela biće da koordinira rad svih ministarstava koja se u bilo kojem segmentu bave rodnom ravnopravnošću, da se poveže sa parlamentom i civilnim sektorom i pokuša da podigne rodnu ravnopranost na viši nivo nego što je to danas – najavila je
Mihajlović.

Ocenila je da ni u jednoj zemlji rodna ravnopravnost nije potpuna, dok u Srbiji napredak postignut u Narodnoj skupštini, u kojoj su žene više od 30 odsto poslanika.

Na konferenciji učestvuje više od stotinu žena angažovanih na javnim poslovima, iz raznih institucija.

Među učesnicama su predstavnici Skupštine Srbije, akademske zajednice, civilnog društva, privatnog sektora, političkih stranaka, sindikata, medija, umetnosti i kulture.

Cilj je da se formira široka koalicija žena i postigne dogovor o njihovom zajedničkon delovanju.