Hrvatskoj će ovog leta biti potrebno oko 40 000 radnika a budući da se bliži letnja sezona najviše radne snage potrebno je u ugostiteljstvu.

 

Prema rečima direktora novosadske agencije za zapošljavanje „Agava“ Petra Dragičevića, preko cele godine i za stalno radi veoma malo radnika iz Srbije, ali tokom letnje sezone taj broj prelazi i 1.000.

U najvećoj meri tih 1.000 ljudi radi ugostiteljske poslove, a poslodavcima je od stručnog obrazovanja mnogo važnije iskustvo. Zarade se kreću od 600 do 2.000 evra mesečno, a važno je napomenuti da je radniku uz to obezbeđen beslatan smeštaj i hrana od strane poslodavca, kao i da su svi radnici prijavljeni na PIO i zdravstveno osiguranje, piše portal “klikdoposla” .

To znači da većinu zarade posle sezone radnik nosi kući, a što je još važnije – sezona u Hrvatskoj traje pet-šest meseci, od aprila ili maja do oktobra, pa je tako obezbeđen i duži rad i više novca.

Najbolji poslodavci što se tiče plata su mali restorani, a najbolji uslovi rada su u uređenim hotelima sa četiri i pet zvezdica.

Ko radi u Hrvatskoj

– Sezonski radnici iz Srbije u Hrvatskoj su uglavnom oni koji imaju dvojna državljanstva i nije im problem da tokom sezone tamo rade – kaže Dragičević.

Državljanstvo može biti hrvatsko, ali i neke druge zemlje EU, poput Mađarske. Hrvatsko državljanstvo, po nekim procenama, ima oko 100.000 građana Srbije, a Mađarske oko 60.000 njih. Oni mogu nesmetano da rade u Hrvatskoj, ali i skoro svim drugim zemljama EU, dok oni bez državljanstva teško mogu do dozvole.

– Nažalost, dozvole za sezonski rad za naše državljane je nemoguće ili skoro retko moguće dobiti, isključivo je to za manji broj kuvara, u zavisnosti od kvote koju donosi Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao i neki profili turističkih radnika koji su deficitarni u Hrvatskoj – dodaje Dragičević.

Sa druge strane, velika je potražnja za našim radnicima iz Srbije kao i iz BiH ali zbog loših bilateralnih odnosa između država „najviše ispaštaju kao i do sada, obični ljudi i mala privreda tj mali ugostiteljski objekti“.

Još jedna otežavajuća okolnost je i ta što, kako kaže, naši radnici tamo mogu da se sretnu s nacionalnom netrpeljivošću u područjima koja su bili zahvaćena ratom, ali u drugim, kao što je to slučaj sa Istrom, ne postoji nikakav problem.

– Naprotiv, u Istri su jako su gostoljubivi prema ljudima sa ovih područja, pogotovo iz Vojvodine – zaključuje on.

Zarade (u evrima)

Pomoćni radnici – 600 do 700 evra

Konobari/konobarice – 700 do 1200 evra + bakšiš

Pica i roštilj majstori 1000 evra

Kuvari 1000-2000 evra