UDAR NA NOVČANIKE: Evo šta će sve poskupeti od NOVE GODINE

Ozbiljan udarac na džepove građana od 1. januara...

Novčanik
Pixabay.com

Građanima Srbije će od 1. januara naredne godine mesečno za osnovne račune biti potrebno i po nekoliko hiljada dinara više. Najavljena su poskupljenja goriva, cigareta, TV pretplate, a pojedine opštine treba da očekuju i veći porez na imovinu, kao i račune za vodu…

Izmenama pojedinih zakona potpisane su veće akcize i takse, pripremljene su nove prosečne vrednosti kvadrata nekretnina, a pojedine režije poskupele su posle četiri godine sTagnacijama cena.

Takođe, stanje na svetskom tržištu utiče i na cene pojedinih roba i usluga i u našoj zemlji, što će uticati i na rast cene goriva.

Benzin

Vozači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama dostigla vrednost od 50 dolara po barelu. Poznavaoci prilika očekuju da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji, koje bi već u januaru moglo da poskupi od dva do četiri dinara po litru. Ipak, nešto je realnija procena da bi se globalna dešavanja mogla preliti na srpsko tržište, tek za dva ili tri meseca, jer otprilike toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.

Cigarete 

Prema predloženim izmenama Zakona o akcizama u naredne četiri godine, očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dibara po paklici, pa će država po ovom osnovu do Nove godine uzimati proizvođačima 76, 75 dinara umesto dosadašnjih 74, 60. To je norma koja je predviđena novim zakonskim rešenjem po kome će se dva puta godišnje, sve do kraja 2025. za 1, 5 dinara uvećavati specifična akciza.

TV pretplata

Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja TV pretplate od 220 na 255 dinara mesečno, od 1. januara će građane dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime, predlogom Zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. povećati na 299.

Porez na imovinu

Skupština grada Beograda donela je odluku o prosečnim cenama kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu. Od svih parametara najviše zavisi visina poreza koji će tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude za šet odsto u odnosu na 2020. Još nije poznato da li će biti povećana i visina poreza, ali je sada jasno da će pojedini vlasnici stanova i kuća u glavnom gradu plaćati veće dažbine pošto je porasla vrednost njihovih nekretnina.

Računi za vodu

Cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača u Beogradu biće od 1. januara veća za pet odsto. JKP Beogradski vodovod i kanalizacija saopštilo je da će cena kubnog metraisporučene vode za kategorije domaćinstva i sportsko-rekreativni centri – bazeni ubuduće iznositi 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za kategoriju ostali potrošači cena isporučene vode će biti 98,40 dinara, a za odvođenje otpadnih voda 52, 95 dinara.