Ugostitelji otvorili dušu: Nemojte da vas lažu, ovo je PRAVA ISTINA o letovanju u Hrvatskoj

split
Pixabay.com

Najave još jedne rekordne turističke sezone, "pumpanje" broja ulazaka gostiju u Hrvatsku, prema rečima ugostitelja je daleko od istine.

 

Ante Bistre, ugostitelj iz Medveje koji se već 12 godina bavi tim poslom kaže kako je Medveja poluprazna, i kako su turističke brojke na nivou onih u predsezoni.

– Ove godine imam jedan lokal više, a četiri osobe manje zaposlene. To dovoljno govori kakva je sezona, a iskreno, za mene koji sam 12 godina u ugostiteljstvu, ovo je jedna od najgorih. Politika turizma na Kvarneru je loša, ne radi se kako treba. Tužno mi je da vidim Opatiju u špici sezone tako jadnu, iako su vremenski uslovi odlični. Neki dan prošao sam Opatijom u 22 sata – krcato ljudi, a terase su bile prazne. Potom sam ponovno prošao kroz Opatiju u ponoć – grad je bio pust. Nije mi namera da se žalim, ali turističke brojke koje se navode u medijima, vređaju našu inteligenciju – rekao je za Novi list Ante Bistre.

Ugostitelji na Opatijskoj rivijeri znaju da goste ne bi trebalo da se kategorizuju po njihovoj platežnoj moći, jer svaki je gost vredan pažnje, a uvek po povratku kući i najbolji promoter destinacije u kojoj je boravio.

Međutim, predstavljati Opatijsku rivijeru na turističkom tržištu kao destinaciju kvalitetnog, visokog turizma, upoređivati je sa poznatim destinacijama na francuskoj obali, i u skladu s tim i oplemenjivati njenu ponudu, a istovremeno primati goste slabe platežne moći, nešto je zbog čega gube svi – trgovci, ugostitelji, hotelijeri.

– Ne razumem kome služi ovo napumpavanje turističkih brojki kada je očito da je sezona slabija od lanjske i da se svela na 60 dana. Osim toga, postoji i jedan veliki problem. Gosti koji dođu u Opatiju odlaze na izlete u okruženje – osvrnuo se vlasnik jednog opatijskog turističkog objekta.

Trgovci otvaraju trgovine s markiranom robom u kojima opatijski gosti ne mogu da kupuju zbog visokih cena. Ugostitelji spremaju jela koje gosti ne mogu da plate, a hotelijeri nude sobe po nižim cenama samo kako bi popunili kapacitete.

Time naravno pomrse račune privatnim iznajmljivačima kojih je sve više, i koji su zbog toga sve češće primorani da iznajmljuju apartmane na dva-tri dana, a ne na nedelju kako je do sada bilo uobičajeno.

Upravo taj nesrazmer između ponude i potražnje očit je u marketima na Opatijskoj rivijeri koji su puni gostiju od kojih se očekuje da sede u restoranima i piju skupocena vina.

– Kada mi odemo na skijanje u Italiju, marketi na skijalištima rade do 18 sati. Većina nas ne stigne da kupi namirnice, pa smo na taj način primorani da odemo da večeramo u restoran. Kod nas je situacija suprotna, a marketi zbog velike navale sada rade i do pola noći – rekao je opatijski ugostitelj koji je želeo da ostane anoniman.loading...