UKIDAJU SE RAZLIKE: Kafe-kuvarice, vozači i kuriri biće jednako plaćeni

novčanik
Pixabay.com

Vlada Srbije usvojila je šifarnik radnih mesta, koji je jedan od ključnih preduslova za pravljenje sistema u kome će isti poslovi biti podjednako plaćeni.

 

Ovom uredbom učinjen je ključni korak ka iskorenjivanju prakse po kojoj su državni službenici za iste plate dobijali i po 30.000 dinara različitu platu. Primeri da kafe-kuvarice u državnim agencijama imaju platu od 45.000 dinara, dok njihove koleginice u ministarstvima i do 15.000 manje, otići će u istoriju.

Novim pravilima staće se na kraj i razrađenoj šemi da u pojedinim ustanovama za radno mesto vozača postoji i po nekoliko kategorija, poput “vozač ekonom” ili “vozač kurir”, zbog čega su se njihove plate razlikovale i po 10.000 dinara.

Život Nišlije koji 15 godina ŽIVI U GROBNICI mogao bi da se promeni iz korena zahvaljujući jednom čoveku

– U novom šifarniku sada mesta ima samo za vozača B, C i D kategorije, kao i za vozača službenog vozila pod pratnjom. Mesta će biti i za kurira/ekspeditora pošte, a ne kao dosad za kurira vozača, kurira pomoćnika, kurira poštara… Zbog takvih ušminkanih naziva njihove plate su se znatno razlikovale – priča sagovornik iz Vlade za Blic.

Usvajanjem ovog šifarnika precizno se navode mogući nazivi oko 750 zanimanja po sektorima, te se stvaraju uslovi za utvrđivanje visine plata vozača, kurira, ekonomista. Za sada je poznato da će koeficijenti biti 1:7,5, što znači da će se plate kretati između 22.000, koja je minimalna, pa do maksimalnih 165.000 dinara.

ZBOG NAPADA NA ZDRAVSTVENE RADNIKE: Policija od četvrtka stalno u bolnicama

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kažu da su “izradu posebnih zakona planirali tokom ove godine sa početkom primene u 2017”.

– Metodologiju za vrednovanje pripremaju konsultanti Svetske banke i ona će služiti za izradu posebnih zakona o visini plate, pri čemu treba da se ispoštuje princip iste plate za isti rad – rečeno je u Ministarstvu.