UPOZNAVANJE JE NAJBITNIJE: Evo kako da se dopadnete drugima za samo 4 sekunde

Rukovanje
Foter:MyTudut / photo on flickr

Samo nekoliko sekundi nakon što su vas upoznali, ljudi već ocenjuju vašu ličnost, bilo da žele da vas angažuju na određenom poslu, izađu sa vama na sastanak ili budu vaši prijatelji…

 

S obzirom na to, nije čudo što mnogi žele da urade sve što je u njihovoj mogućnosti da ostave dobar utisak na druge – pre nego što bude prekasno.

U knjizi “How to Make People Like You in 90 Seconds or Less”, autor Nikolas Butman ističe ključne strategije za ostavljanje dobrog utiska prilikom upoznavanja sa sagovornikom.

Najbolje od svega je što je za ceo proces potrebno samo nekoliko sekundi, piše ”Indepedent”.

Korak 1: Budite otvoreni. Učinite vizuelno put do svog srca prohodnim, vaš grudni koš treba da je slobodan. Dakle, ne prekrštajte ruke, a ukoliko imate jaknu – otkopčajte je…

Korak 2: Napravite kontakt očima. Budite vi osoba koja će inicirati kontakt očima, a neka vaš pogled odražava vaš pozitivan stav. Naravno, skrenite pogled u jednom trenutku kako sagovorniku ne biste delovali neučtivo ili zastrašujuće.

Korak 3: Nasmejte se. Na taj način poslaćete poruku da ste uskreni.

Korak 4: Kažite “zdravo”. Bilo da kažete “dobar dan”, “ćao”, “zdravo” ili se pozdravite sa osobom na bilo koji drugi način, ne ustručavajte se da intonacijom drugoj osobi stavite na znanje da ste oduševljeni. Kada vam osoba saopšti kako se zove, potrudite se da njeno ime ponovite nekoliko puta. “Sanja. Drago mi je da sam te upoznao, Sanja!”

korak 5: Nagnite se napred. Na taj način pokazaćete da ste otvoreni i zainteresovani za drugu osobu. Naravno, vodite računa samo da se nekome ne unesete suviše u lice.