UPRKOS UPOZORENJIMA: Voće prskaju NELEGALNIM ANTIBIOTIKOM koji je OPASAN po ljudsko zdravlje!

Jabuke
Freedigitalphotos.net/olovedog

Antibiotik streptomicin sulfat nema dozvolu za primenu u voćarstvu. Ovo sredstvo nije registrovano i nelegalno se uvozi, ali se uprkos tome sve više koristi prilikom prskanja jabuka u vreme cvetanja, što može biti opasno po zdravlje ljudi.

 

Ovim antibiotikom prskaju se i dunje, mušmule, te kruške u cvatu, ali jabuke, ipak, najviše. Voćari smatraju da štiti od bakteriozne plamenjače sa kojom često ne mogu da se izbore, ali struka tvrdi drugačije. Ne uništava bakteriju, a šteti zdravlju ljudi.

Svetomir Stamenković, profesor na Prištinskom univerzitetu i predsednik Udruženja pčelara iz Čačka, kaže da naši voćari znaju za streptomicin sulfat, ali ga u poslednjih par sezona koriste mnogo češće, u želji da dobiju što više jabuka.

– Neki tretiraju antibioticima i po tri puta. Šteta je još veća zbog pčela koje streptomicin sulfat unose u košnice. Tu hrane svoje larve i tako se kod otkupa meda nalaze ostaci streptomicin sulfata. Takav med ne može u izvoz i potroši se na domaćem tržištu. Dakle, svi smo mi potencijalni korisnici toga meda i za sve nas taj streptomicin sulfat jeste velika opasnost – izjavio je Stamenković za  “Blic”.

On dodaje da je apsurdno to što su istraživanja koja su radili pokazala da streptomicin sulfat uopšte nije efikasan u suzbijanju plamenjače. Ovaj preparat ulazi u Srbiju ilegalno, najčešće iz Mađarske, ali i drugih okolnih zemalja, a bez problema ga prodaju i veterinarske stanice u našoj zemlji. Zbog toga Stamenković traži od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da reaguje i uključi se u borbu protiv tretiranja voća antibioticima.

Voćar Dragiša Krstić iz Nadalja smatra da većina njegovih kolega koji se ozbiljno bave ovim poslom ne tretiraju stabljike antibioticima, kao što to ne radi ni on.

 
– Nesavesni voćari su obično oni koji nemaju puno stabala, vikend voćari kako ih zovemo. Jedini je problem što njih ima puno. Tu može svašta da se nađe, kao i prskanje zabranjenim pesticidima i antibioticima, ali, nažalost, to nema ko da kontroliše – izjavio je Krstić.loading...