Uskoro novi vlasnik Bus plusa

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da prevoz u Beogradu neće poskupeti i da Grad ima nameru da preuzme Bus plus, ali tako da prestonica nema nikakvu štetu.

– Grad, od kada smo došli kao Privremeni organ, ima nameru da preuzme Bus plus. Taj sistem ne donosi dovoljno prihoda gradu i gradjani ga nisu prihvatili na zadovoljavajući način – rekao je Vesić za RTS.

On je dodao da Gradska uprava pregovara sa turskom kompanijom koja je vlasnik Bus plusa, te da ti pregovori traju dugo jer je reč o komplikovanom medjunarodnom ugovoru, a pregovara se tako da Grad Beograd nema nikakvu štetu od raskida ugovora.

– Mi ćemo taj posao završiti tako da Grad neće imati nikakvu štetu, a u interesu gradjana je da taj sistem bude naš i da možemo da ga unapredjujemo… Ne možemo sebi da dozvolimo da grad koji je osiromašen, mora svake godine da daje više za gradski prevoz – rekao je Vesić.

On je podvukao da nema poskupljenja prevoza i da nije cilj da bilo ko skuplje plaća prevoz, nego da se on plaća redovno.

Vesić je objasnio da se radi na novom tarifnom sistemu, koji će uneti neke izmene u funkcionisanje prevoza i da je u toku javna nabavka brojača za brojanje putnika u autobusima, jer do sada niko nije prebrojao koliko gradjana ide kojom linijom, a što može da dovede do racionalnije upotrebe prevoza i ušteda.

– Postoji čitav niz stvari koji će omogućiti povećanu naplatu…a sve priče da će nešto poskupeti su potpuno deplasirane. Nema poskupljenja i pre toga postoji čitav niz mera koje možemo da preduzmemo – naveo je gradski menadžer.

Na pitanje da li će biti ukinut besplatan prevoz za osnovce i penzionere, Vesić je odgovorio da je reč o nagadjanjima i da nikakve odluke o tome nisu donete, niti se spremaju.

Govoreći o rekonstrukciji Ulice vojvode Stepe, on je rekao da pravi radovi počinju 17. jula, da će se raditi u etapama da bi gradjani lakše mogli da se snalaze, da će biti promenjena kompletna infrastruktura…

– To je zaista veliki zahvat, a posle godinu dana, taj deo grada će izgledati drugačije – rekao je Vesić i dodao da je održan sastanak sa predstavnicima skupština stanara, kako bi bili informisani o projektu.

Takođe, dodao je, GSP je uradio 10.000 letaka sa najavama izmena trasa vozila javnog gradskog prevoza.

Govoreći o situaciji u Obrenovcu, Vesić je rekao da zna da su građani nestrpljivi, ali da je Vlada veoma angazovana na rešavanju problema, te da niko neće ostati bez kuća.

Kada je reč o projektu Beograd na vodi, Vesić je rekao da gradjani u velikom broju dolaze u zgradu Geozavoda i raspituju se o detaljima projekta, koji će „potpuno promeniti grad”, dovesti do otvaranja novih radnih mesta, zaposliti građevinsku industriju…