USKORO U NAŠEM GRADU: Evo šta treba da znate o IKEI pre nego što se otvori u BEOGRADU!

Ikea
Foter / Rainchill

Fascinantni detalji o ovoj kompaniji učiniće da samo još nestrpljivije čekate da se otvori beogradska IKEA.

 

Ukoliko o ovoj prodavnici znate samo da proizvodi nameštaj (koji sami sastavljate) i dekorativne detalje za kuću, onda se i ne može reći da ste baš upućeni u priču o Ikei.

Sigurno niste znali da je Ikea nastala zato što je njen osnivač bio dobar đak! Godine 1943. sedamnaestogodišnji Ingvar Kamprad dobio je novac na poklon od svog oca zbog uspeha u školi, a on je iskoristio te pare i pokrenuo sopstveni biznis. U prodavnici koju je nazvao IKEA prodavao je olovke, novčanike, ramove za slike, nadstolnjake, satove, nakit i najlonske čarape. Nameštaj nije bio u planu sve do 1948. godine.

 

Ingvar Kamprad – osnivač, foto: Wikipedia

Naziv IKEA potiče od Ingvarovih inicijala (IK), a druga dva slova predstavljaju farmu i selo u kojima je odrastao – Elmtarid i Agunarid.

Ako se nekada zadesite u Ikeinoj prodavnici u Kini, slobodno dremnite na izložbenim primercima dušeka. Naime, u Kini se kupci čak i ohrabruju da dremnu na izloženim krevetima.

Ikeine prodavnice su osmišljene tako da vas zbune. Kupci tokom šetnje kroz Ikeu nailaze na takozvane “zamke”, koje su postavljene tako da dodatno pojačaju želju za kupovinom. Naravno, čelnici Ikee ovo nikada nisu potvrdili, ali svi znaju da je veoma teško izaći iz ove prodavnice bez bar jedne-dve sitnice.

Najveća Ikeina prodavnica na svetu otvorena je u decembru 2014. godine u Gvangmjeongu u Južnoj Koreji i prostire se na skoro 60 hiljada kvadratnih metara. To je otprilike 12 puta veće od Bele kuće.

Mnogi se čude nazivima proizvoda u Ikei. Ako vam treba stočić, potražite Lack, ako vam treba šolja videćete da pored nje piše naziv Fagrik. Ispostavilo se da Ikea svoje artikle naziva po specifičnom sistemu – tepisi dobijaju imena po mestima u Danskoj, a police za knjige, na primer, po švedskim rečima za razne profesije. Sudeći po pisanju Gardijana, Ikea je razvila ovaj sistem jer je njen osnivač disleksičan, pa mu korišćenje poznatih imenica pomaže u poslu.

Najpopularniji artikal u Ikei je najjednostavniji – reč je o minimalističkoj Billy polici za knjige. Ona dolazi u nekoliko veličina, u četiri neutralne boje, pa je lako uklopiti je u bilo kakav enterijer.

Ako vam iz nekog neobičnog razloga padne na pamet da je super venčati se u Ikei – znajte da je i to moguće. Možda nije baš romantično, ali zabeleženo je da se jedan par venčao u Sidneju u Ikei i to na Dan zaljubljenih 2013. godine – nakon što su osvojili na konkursu tu mogućnost. Dvoje radnika Ikee venčali su se u prodavnici u Nju Džersiju 2013. godine jer su se baš u toj Ikei upoznali osam godina ranije.