USKORO UMANJENI RAČUNI ZA STRUJU: Ova stavka nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača

Novac
pixabay.com

NOPS smatra da je ova stavka u računima za električnu energiju protivzakonita jer EPS na ovaj način građanima ispostavlja i račun za izradu, štampanje i dostavu mesečnog obračuna na kućnu adresu (kao i troškove praćenja računa, kol centra..), a tako nešto je prema Zakonu o zaštiti potrošača zabranjeno.

 

Račun za struju mogao bi da bude umanjen za 125 dinara, bar kako kaže Zakon o zaštiti potrošača.

EPS, naime, mesečno inkasira 437,5 miliona dinara (oko tri i po miliona evra), samo na ime „troškova javnog snabdevača”, što je jedna od stavki na računima za električnu energiju, piše Politika.

Ovaj trošak građane mesečno košta 125 dinara i plaćaju ga svi vlasnici tri i po miliona brojila koliko ih ima u Srbiji. On mora da se plati bez obzira da li je ostvarena potrošnja električne energije ili ne, a na taj iznos se obračunava i PDV i zatezna kamata, u slučaju kada obaveze nisu izmirene.

Međutim, ta stavka prema Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

NOPS smatra da je ova stavka u računima za električnu energiju protivzakonita jer EPS na ovaj način građanima ispostavlja i račun za izradu, štampanje i dostavu mesečnog obračuna na kućnu adresu (kao i troškove praćenja računa, kol centra..), a tako nešto je prema Zakonu o zaštiti potrošača zabranjeno, piše Politika.