UŠTEDA JE NEVEROVATNA: Srbi masovno toče gorivo u OVOJ SUSEDNOJ ZEMLJI

Benzin
sxc.hu

Zbog jeftinijeg goriva u susednoj Bosni i Hercegovini stanovnici pograničnih područja doslovno su okupirali njihove pumpe.

 

Sve veći broj građana i iz Beograda odlazi u prekograničnu nabavku goriva.

Stanovnici iz susedne opštine Bogatić, su ovde redovne mušterije. Udaljnost od dvadesetak kilometara, simboliočna je u odnosu na novac koji uštede kupovinom goriva preko granice.

Dolaze ovde i iz udaljenijih gradova, Šapca, Rume i Beograda. 

                     Računica

Matematika je jasna, štedi se na svim derivatima.

Evrodizel košta 83,40 dinara, odnosno 43 dinara jeftiniji nego u Srbiji.

Oko 40 dinara štedi se i na litri benzina, jer je u Bosni super od 95 oktana košta 89,40 dinara.

Autogas je 39 dinara pa vozači uštede 29 dinara po jedinici mere.

Preko granice vozači idu i zbog lož ulja, koje košta 66 dinara. Zakon, akcize i cena sirove nafte, vozačima su u drugom planu. Bitna je ušteda.

Na graničnom prelazu u redu koji je često do polovine mosta strpljivo stoje vozači iz Srbije, jer će im se čekanje isplatiti.

Sve to ide u budžet druge zemlje, a u našoj otvara prostor za šverc. Dve loše strvari odjednom.

Uprkos sve jeftinijem gorivu na domaćim pumpama, u susednoj Bosni i Hercegovini cena mu je još povoljnija pa su stanovnici pograničnih područja doslovno okupirali njihove pumpe.

Na benzinskoj pumpi u Doljanima, odmah iza granice pokraj Metkovića, gotovo svi automobili su sa hrvatskim registarskim oznakama. Cene goriva u Bosni i Hercegovini niže su za više od dve kune (32 dinara) po litru nego u Hrvatskoj pa su ispred pumpi česte kolone.

U Ljubuškom, dvadesetak kilometara od Metkovića, cena evrodizela je oko pet kuna i 20 lipa (oko 80 dinara), a evrosupera oko šest kuna. Među onima koji strpljivo čekaju u redu kako bi napunili automobilski rezervoar mnogo je vozača iz Hrvatske.

Na pumpama u Metkoviću i okolini samo pokoji kamion ili automobil. Po gorivo hrle u susednu državu i na jednom rezervoaru uštede više od 100 kuna (1.600 dinara).

Samim tim uplaćuju novac u budžete susednih zemalja. Ali, ni to nije najgore, nego pojavljuje se šverc, klasičan šverc, gde građani odlaze radi kupovine goriva i prodaje na srpskom tržistu. E to je dvostruki negativni efekat za budžet.

U poslednjih nedelju dana prosečna cena litra benzina u Srbiji pala je za oko jednog dinara, a cena dizela za dva dinara.