UŠTEDA SE MERI MILIJARDAMA: Japanske kompanije žele da zaposleni spavaju na poslu

Kompanije u Japanu usvajaju nove mere u cilju borbe protiv epidemije nesanice koja košta njihovu ekonomiju blizu 138 milijardi dolara godišnje.

Posao
Pixabay.com

Tehnološke firme su se prve počele baviti problemom nervoznih i neproduktivnih zaposlenika, javlja Gardijan.

Prošle godine je provajder IT usluga pod nazivom “Nextbeat” uredio dve sobe za spavanje u svom sedištu u Tokiju, jednu za muškarce i drugu za žene. Sobe ispunjene mirisima su opremljene uređajima koji blokiraju buku pa omogućavaju radnicima da se u miru odmore. U sobama je zabranjeno korištenje mobilnog, tableta i laptopa.

“Nextbeat” traži od zaposlenika da napuste radna mesta do 21:00 te da izbegavaju prekovremeni rad, što je sve češći uzrok “karošija”, odnosno smrti zbog prekomernog rada.

Kompanija za planiranje venčanja nagrađuje radnike koji spavaju barem šest sati tokom noći. Oni tako sakupljaju poene koje mogu zameniti za hranu u kafeteriji. San se prati pomoću aplikacije, a radnici godišnje zahvaljujući bodovima mogu sakupiti do 587 dolara.

Istraživanje je sprovedeno u 28 zemalja, a ustanovljeno je da Japanci i Japanke koji rade u tim zemljama noću spavaju šest sati i 35 minuta, 45 minuta manje od međunarodnog proseka.