UŠTEDITE NA RAČUNIMA ZA STRUJU PREKO LETA: Ovi trikovi će vas spasiti

Klima
Pixabay.com

Radije ne biste gasili klimu ceo dan, ali kako to sve platiti.

 

Kada je zima, jedva čekamo lepo vreme i obrnuto. Kada dođe leto, bukvalno bismo dali sve da u sebe možemo ugraditi klimu i završimo problem sa vrućinama i znojem. Činimo sve da bismo se rashladili, ali nas sa druge strane muči kako da uštedimo novac i što manje platimo račune.

KAKO SE HLADITI?

Rashladni uređaji poput klime ili ventilatora mogu nam baš dobro povećati račun za struju, a dodamo li i ostale kućne aparate, leti se treba još više držati saveta kako racionalnije trošiti.

MIKROTALASNA PEĆNICA

Tokom letnjih vrućina kuvanje na šporetu čini se kao mučenje pa barem tokom letnih meseci malo češće koristite mikrotalasnu, jer kako piše „Consumer Energy Center“, ona troši dve trećine energije manje.

KORIŠĆENJE KUĆNIH APARATA

Koristite li hladnu vodu za ispiranje odeće u veš mašini uštedećete 4 odsto električne energije nego da ste izabrali toplo ispiranje. Takođe, mada to već dobro znate, u večernjim satima električna energija je jeftinija pa bi najbolje bilo da pranje u veš mašini ostavite baš za kasne sate. 

Sve aparate koje ne koristite, isključite potpuno iz struje jer ćete na taj način uštedeti dva odsto, a često ih imamo uključene iz navike iako ih danima ne koristimo.

SPUSTITE ROLETNE

One će ipak blokirati sunčeve zrake, pa će u vašem domu biti hladnije za koji stepen. Naš savet je da roletne spustite ujutro, pre polaska, i mogu tako ostati do večeri kada temperatura padne. Tada obavezno otvorite prozore, podignite roletne i provetrite stan.loading...