UŠTEDITE NOVAC: Računi za struju će biti niži ako klimu držite na ovoj temperaturi

Kad su visoke temperature, normalno je da klima-uređaji rade punom parom, barem dok boravimo u svom domu ili poslovnom prostoru. Podrazumeva se da ovi aparati troše dosta struje, ali postoji način da se njihova potrošnja smanji, a samim tim i račun za utrošenu električnu energiju.

Klima
winnond/freedigitalphotos.net

Možda se čini da je veća potrošnja električne energije kada svako malo palite i gasite klima-uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedeti popriličnu količinu novca, a klima uređaj će bolje raditi.

Sistem za rashlađivanje prostora efikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura ceo dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i oterati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela biti veća od 7 do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.

Ipak, za maksimalnu uštedu energije, klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijusovih dok vas nema kod kuće.

Donosimo još 4 načina da se istovremeno rashladite i uštedite energiju koristeći klima uređaj:

Kupite klima-uređaj sa podesivim termostatom

Na taj način moći ćete da podesite temperaturu kakvu želite imati u prostoriji i kada se vratite kući prostorija će već biti prijatno rashlađena. Kupite termostat koji odgovara i sistemu hlađenja i sistemu grejanja. Noviji modeli klima uređaja imaju i merač vremena i termostat.

Kupite plafonski ventilator

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja vazduha osećati prijatnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete namestiti na višu temperaturu i tako trošiti manje energije, a opet se rashladiti. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

Posadite žbunje

Veliko žbunje koje stvara senku, zasađeno sa južne i zapadne strane vaše kuće, smanjiće akumuliranje vrućine tokom dana.

Kreirajte promaju

Najlakši način da rashladite prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veći promaju. Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste videli na koji način se stvara najugodniji promaju.