UVODI SE RED: Ako želite da otvorite hostel, morate da PITATE KOMŠIJE ZA DOZVOLU

Hostel
Pixabay.com/Ilustracija

Novi propisi trebalo bi da reše problem izdavanja nekategorisanog turističkog smeštaja u Srbiji. Vlasnici objekata koji se nalaze u stambenim zgradama, imaće rok do šest meseci da pribave saglasnost

 

Mnogi vlasnici stanova na dobrim lokacijama, koji imaju preduzetničkog duha, prethodnih godina su svoje nekretnine pretvarali u hostele. Najviše takvih ima tamo gde najčešće svraćaju turisti – u prestonici, prenose Večernje novosti.

Ovi ugostitelji otvarali su svoja vrata strancima sa rančevima na leđima, ne mareći za primedbe komšija na buku, danonoćno uznemiravanje zbog dolaska gostiju i smeće koje ostavljaju po hodnicima. Sada će za sve da pitaju komšije.

 Vredi pokušati: OVI POSLOVI preko interneta se ZAISTA PLAĆAJU, ČAK I U SRBIJI!

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da uskoro nijedan hostel neće moći da radi ukoliko vlasnik nema odobrenje većine stanara. Skupština grada trebalo bi u martu da donese ovu odluku, a do tada neće izdavati nove saglasnosti za otvaranje hostela.

Formirana je radna grupa za izradu odluke, koja će se odnositi i na sav nekategorisani hotelski smeštaj u koji spadaju i apartmani. Hosteli koji se već nalaze u prostorijama zgrada, imaće rok od tri do šest meseci da pribave potrebnu saglasnost. Inicirali smo izmene Zakona o turizmu da bi se rešio problem hostela, jer postoje velike primedbe građana posebno na Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru – rekao je Vesić. 

Vesić je istakao da Grad nije protiv otvaranja hostela, ali da mora da postoji red i da ne može neko da otvori hostel, a da ometa život drugih ljudi.

PROCEDURA ZA PAPIRE

Da bi ispoštovali proceduru, vlasnici hostela trebalo bi da prijave firmu za pružanje usluga kraćeg boravka u Agenciji za privredne registre. Trebalo bi da na svakih 10 kreveta obezbede jedno kupatilo, a svaki krevet mora imati stočić sa lampom. Jedan od bitnijih uslova je da se dobije protivpožarna dozvola. Posle prijave turističkoj inspekciji mogu početi sa radom.

Komšije se žale na buku iz tih stanova, da ne postoji vreme kada se prijavljuju i odjavljuju, već im nekad gosti zvone na interfon i bude ih tokom noći. Dešavalo se da neko zakupi stan od 100 kvadrata i nagura u njega 20 kreveta. Vreme je da se uvede red. Osim toga, plaćaju vodu kao da u stanu živi porodica, a u njega dolazi više desetina ljudi – rekao je Vesić. 

SUKOB KOMŠIJA U BEOGRADU KOJI SE PREPRIČAVA: Od hranjenja mačaka do INTERVENCIJE POLICIJE (FOTO)

Precizan broj registrovanih, ali i neregistrovanih hostela u Srbiji ne postoji. Kako je za Večernje novosti ispričao Žarko Gvero, generalni sekretar Ferijalnog i hostelskog saveza Srbije, koji je član međunarodnog saveza “Hosteling internešnal” samo u Agenciji za privredne registre ima ih oko 200. Ta cifra, međutim, daleko je od stvarne, jer se vlasnici i firme menjaju i zatvaraju, a ne brišu se iz APR. Takođe, ima i mnogo onih koji nisu ni registrovani.

Po našoj evidenciji, u Srbiji posluje oko 130 hostela, od čega su 93 u Beogradu. Bar se tako nazivaju, iako ne ispunjavaju svi standarde – kaže Gvero. 

Da biznis sa hostelima treba da se dovede u red, smatra i Gvero, ali kako priča, ako se donese odluka, da stanari odlučuju hoće li u zgradi biti ili ne hostel, nije sigurno koliko će to biti merodavno.

– Hosteli, naročito oni koji su registrovani u zgradama, trebalo bi da sve komunalije plaćaju u skladu sa potrošnjom, a ne da nečiji biznis izdržavaju stanari zgrade – smatra Gvero, prenose Večernje novosti.