Uzimate od banke zajam za stan? Pazite na OVE STAVKE KREDITA

kuce
Pixabay.com

Atraktivne kamatne stope na stambene kredite su ohrabrile mnoge u potrazi za kupovinom stana ili kuće.

 

Kako kamate na ovaj vid pozajmica nisu nikad bile manje, sve više je onih koji su sebi našli dom, ali pre samog završetka ovog dugog procesa, potrebno je i zaključiti prodaju i isplatiti prodavca.

Kamatica.com uradila je istraživanje o naknadama i bankarskim provizijama kod prenosa sredstava sa računa kupca na račun prodavca. Rezultate možete pogledati ovde.

Prema aktuelnim zakonima Republike Srbije promet u poslovima sa kupoprodajom nekretnina u vrednosti preko 15.000 evra moraju se obaviti posredstvom banke – preko računa, tako da će ove tarife biti nezaobilazan deo u procesu kupovine nekretnine, a s tim u vezi istraživali su tarife svih banaka.

Tako za istu uslugu možete platiti 2.500,00 dinara, ali i četiri puta skuplje! Neke banke imaju fiksne iznose, dok druge određuju procente, minimume i maksimume tarifa, a odnose na prenos sredstava u okviru iste banke.

Ne manje važan je podatak da neke banke ne naplaćuju navedene provizije ukoliko se prenos sredstava vrši iz stambenog kredita koji je odobrila baš ta banka.

Zbog toga je izuzetno bitno da se pre izvršenja transakcije raspitate da li se naknada za izvršen transfer sredstava naplaćuje posebno ili su troškovi uključeni u redovne troškove odobravanja kredita. Čak i ako se naplaćuje ova transakcija, obično je ona uračunata u efektivnu kamatnu stopu, ali ovo uvek proverite sa bankarskim službenikom.

Savet je da proces prenosa sredstava kod kupoprodaje nekretnina obavite u okviru iste banke, jer prenosa sredstava sa računa jedne na račun druge banke podleže mnogo većim tarifama od onih koje ćete platiti ukoliko su računi i kupca i prodavca otvoreni u istoj banci.