Vapaj očajnih radnika: Vučiću, pomozi!

Pre dve godine tri proizvodne hale Prvog maja kupila je slovenačko-engleska firma AHA grupa za 2,1 milion evra i od države dobila subvencije u iznosu od 6,64 miliona evra.

Direktorka pirotske fabrike AHA Mura Prvi maj Miša Flegar, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i predstavnici dva fabrička sindikata uputili su danas zajednički apel premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i ministru privrede Dušanu Vujoviću za hitnu pomoć u rešavanju sudbine te fabrike.

Apel je upućen nakon stečaja matične fabrike AHA Mura iz slovenačke Murske Sobote, a premijer i ministar su pozvani i da posete pirotsku fabriku.

U apelu se podseća da je kriza nastala onog trenutka kada je postalo jasno da bivša vlasnica neće moći da ispoštuje ugovorene obaveze oko investicija i kada je zbog velikih problema i prezaduženosti u matičnoj firmi u Sloveniji otvoren stečajni postupak.

– S obzirom da smo uvereni da ova firma ima budućnost i da može dobroi uspešno da radi, a zbog neispunjenih obaveza od strane bivše vlasnice to nije mogla da pokaže, apelujemo da se fabrici pruži šansa. Molimo vas da u cilju očuvanja tekstilne proizvodnje u Pirotu i 1.300 radnih mesta, stupite u kontakt sa stečajnim upravnikom iz Slovenije i Vlada preuzme stopostotno vlasnistvo nad firmom – navodi se u pismu.

Navodi se da bi to omogućilo ugovaranje novih poslova, kao i nastavak proizvodnje za kompaniju Hugo Boš.

– Prisustvo jedne ovakve kompanije i brenda u Pirotu i Srbiji je od neprocenjivog značaja za renome naše privrede i stvaranje dobre poslovne klime u zemlji – piše u apelu.

Naglašeno je da bi se uz takve preduslove i uz mimimum investicija u proizvodnu opremu, uz bolju organizaciju proizvodnje, vrlo brzo pokazala održivost preduzeća kome ne bi bile potrebne nikakve subvencije iz budžeta.

– Takvu firmu bi u pogodnom momentu bilo moguće prodati nekom novom, pravom i ozbiljnom investitoru iz tekstine branše. U suprotnom, zbog ogromnih problema koje radnici i rukovodstvo nisu stvorili, već su razlog loše privatizacije, neminovno će vrlo brzo doći do gašenja firme i radnih mesta. To bi bio veliki gubitak za opstinu, Okrug i
državu – navodi se u apelu.

Podseća se da bi došlo i do povećanja stope nezaposlenosti u opštini, sa 7.476 na 8.804 nezaposlenih lica.

– Negativno bi se odrazilo i na rad male privrede i preduzetništva, opšina bi imala manje prihode na godišnjem nivou po raznim osnovama oko 50 miliona dinara, dok bi drzava manje prihodovala oko 230 miliona dinara – navodi se pored ostalog u apelu i dodaje da bi država i za radnike koji bi ostali bez posla morala da izdvoji oko tri milona evra preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pre dve godine tri proizvodne hale Prvog maja kupila je slovenačko-engleska firma AHA grupa za 2,1 milion evra i od države dobila subvencije u iznosu od 6,64 miliona evra.