VAŠ ZAPOSLENI TRENUTNO NIJE DOSTUPAN: Radnici mogu ignorisati pozive po isteku radnog vremena!

posao
Pixabay.com

Zaposleni kojima se dizala kosa na glavi kad bi od šefa u subotu uveče ili u nedelju ujutro primili mail sa oznakom "hitno", od sada mogu odahnuti. Ipak, ova revolucionarna promena je napravljena u Francuskoj a zaposleni od 1. januara ne moraju odgovarati na pozive van radnog vremena, prema zakonu nazvanom "pravo na isključenje".

 

Fabrike sa više od 50 zaposlenih su obvezne da sačine “kodeks dobrog ponašanja” u kojem će biti navedeni sati tokom kojih zaposleni nisu u obavezi da odgovaraju ili šalju poruke kao i elektronsku poštu.

Francuska, članica Europske unije već ima radnu nedelju od 35 časova, koja je na snazi od 2000. godine, podseća BBC.

Predlagatelji zakona su isticali da uposlenici koji odgovaraju ili proveravaju elektronsku poštu izvan radnog vremena nisu pošteno plaćeni za taj prekovremeni rad i da takva praksa stalnog “prisustva na mreži” nosi rizik od stresa, sagorevanja na poslu (burnout), tegoba sa spavanjem i remeti privatni život.

Zakon o pravu na isključenje, deo je reforme zakona o radu i jedini je koji nije izazvao proteste i štrajkove, što nije bio slučaj sa izmenama zakona koje omogućavaju poslodavcima lakše zapošljavanje i otpuštanje radnika. Njegov je cilj nametnuti poštovanje vremena za odmor i godišnji odmor, kao i uspostaviti bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života.

Prema studiji instituta Great Place to Work, 12 odsto aktivne populacije pogođeno je bolešću 21. veka, sagorevanjem na poslu, ali “burnout” u mnogim državama nije priznat kao profesionalna bolest.

U Belgiji se zakonom od 1. septembra 2014. “burnout” smatra psihosocijalnim rizikom i preduzeća su obvezna svoje pravilnike tome prilagoditi.  U praksi, na taj se zakon retko ko poziva.

Neke privatne firme već su pokušavale ograničiti svojim zaposlenima korišćenje elektronske pošte van radnih sati. Tako je  nemački proizvođač vozila Daimler 2014. uveo opciju za radnike koji odlaze na godišnji odmor da umesto poruke out-of-office (izvan kancelarije), zaposleni mogu odabrati funkciju da im se elektronske poruke automatski brišu.