Važna vest za Beograđane: Počinju radovi u Vojvode Stepe

Radovi u Ulici vojvode Stepe počinju za mesec dana. Ova prometna saobraćajnica će kroz osam faza biti pretvorena u novi bulevar, piše Blic.

Voždovčani će za nešto više od godinu dana moći da se pohvale da imaju jednu od najlepših ulica u Beogradu. Za to će se pobrinuti Beograđani i Slovenci, kompanije JV „Ratko Mitrović – niskogradnja” i SŽ ŽGP Ljubljana, kojima su povereni radovi na obnovi Ulice vojvode Stepe.

Rok za završetak je godinu dana, a prve mašine trebalo bi za zatutnje u najprometnijoj voždovačkoj ulici za otprilike mesec dana. Radiće se u fazama, a u Agenciji za investicije objašnjavaju da će ulica biti podeljena na osam deonica i da će u skladu sa tim biti regulisan i gradski prevoz.

Kako je ranije najavljeno, Voždovčani ne treba da brinu, jer ni u jednom trenutku saobraćaj neće biti potpuno obustavljen. Umesto tramvaja, autobusi će prevoziti putnike Bulevarom oslobođenja, Crnotravskom i Paunovom, do okretnice „Banjica 2”.

Tramvajske šine biće izmeštene na sredinu kolovoza, kao u Bulevaru kralja Aleksandra, da bi se povećala bezbednost pešaka i ubrzao protok saobraćaja, a vozila će se kretati po jednoj traci u oba smera.

– Tramvajskom bašticom će voziti i ostali gradski prevoz i interventna vozila. U zoni stare okretnice tramvaja na Trošarini projektovana je i dodatna saobraćajna traka za desna skretanja ispred raskrsnice Vojvode Stepe i Save Maškovića – kažu u Agenciji za investicije.

Pronalazak parkinga od sredine 2015. ne bi više trebalo da bude razlog za glavobolju jer je u planu gradnja 275 mesta.

– Biće rekonstruisana i pruga u Bebelovoj i Baštovanskoj ka TC ‘Banjica’, duga 1.180 metara. Bebelova, kojom sada prolaze samo tramvaji, a desnom trakom i autobusi za podavalska naselja, biće proširena, a radovi će obuhvatiti i obnovu raskrsnice Bebelove i Bulevara oslobođenja – kažu u Agenciji za investicije.

Na red će doći i obnova okretnice tramvaja na Banjici, a projekat duž cele Ulice vojvode Stepe predviđa i zamenu semafora, obnovu trotoara, zelenila, kompletne vodovodne, kanalizacione infrastrukture i elektromreže.

Na konkurs za izvođača radova prijavilo se osam firmi i konzorcijuma. Radovi će biti finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i donacija Evropske investicione banke u iznosu nešto više od 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Iz budžeta grada biće izdvojeno 376 miliona dinara.

Radovi po deonicama:

Kružna raskrsnica Autokomanda

Autokomanda – Triše Kaclerovića

Triše Kaclerovića – Pukovnika Purića

Pukovnika Purića – Vitanovačka

Vitanovačka – Nikšićka

Nikšićka – Ljube Vučkovića

Ljube Vučkovića – Save Maškovića

Save Maškovića – okretnica ‘Banjica’