VELIKA GREŠKA MILIJARDERA: Jedna loša odluka mu je zagorčala život

Najveća greška koju je Bil Gejts, osnivač Microsofta, napravio bila je davanje Google-u prilike da pokrene Android - standardnu platformu koja ne pripada Apple-u.

Bil Gejts
Wikipedia

On je to sam priznao na događaju kompanije Village Global koju podržava.

– U svetu softvera, posebno kad se radi o platformama, to je tržište u kojem pobednik odnosi sve – rekao je Gejts na tom događaju.

Otkrio je da je najveća greška ikad bilo loše rukovođenje koje je dovelo do toga da Microsoft ne bude ono što je android.

– Bilo je prirodno da Microsoft u tome pobedi. Postoji prostor za samo jedan operativni sistem koji nije Appleov i koliko to vredi? 400 milijardi koje bi završile kod kompanije M (Microsoft) umesto kod kompanije G (Google) – kazao je Gejts.

Google je kupio Android Inc. za najmanje 50 miliona dolara i 2007. je najavio novi mobilni sistem koji će omogućiti pristup internetu većem broju ljudi, prenosi Fox Business.

Gejts kaže da je dopuštanje Googleu da se dočepa te prilike s Androidom jedna od najvećih grešaka svih vremena, ali uprkos tome, smatra da je Microsoft vrlo jak.

– Mi smo vodeća kompanija. Da tu nismo pogrešili, bili bismo najveća kompanija. Ali dobro – zaključio je.

Inače, Gejts je druga je najbogatija osoba na svetu – iza Džefa Bezosa, osnivača Amazona, s neto vrednošću 102,9 milijardi dolara, prema proceni Forbesa.