VELIKA PRILIKA ZA DUŽNIKE: Švajcarski franak i dalje U PADU, ako vraćate kredit razmislite o OVOM POTEZU!

Švajcarci
Pixabay.com

Švajcarski franak je krajem jula oslabio na najnižu vrednost prema američkom dolaru u poslednje dve godine. Ovdašnji dužnici sada računaju da li im je isplativo da ostatak duga na ime svog stambenog kredita iz franaka prebace u evre.

 

Slabljenje franka prema evru je još izraženije, pošto investitori imaju sve više poverenja u imovinu indeksovanu u evropskoj valuti posle nedavnih optimisitičnih komentara evropskih zvaničnika.

Za jedan franak se dobija 96,77 centi dolara. Ukupan pad franka poslednje nedelje jula dostigao je dva procenta, što je najviše od oktobra 2015. godine, pišu Novosti u svom štampanom izdanju.

Istovremeno, kurs franka prema evru na međunarodnom tržištu valuta je 1,1328.

Ako bi franak nastavio da pada i ispod 100, mnogi dužnici bi ostatak duga prebacili u evre. Analitičari, poput onih koji rade analize za platformu za trgovanje valutama „Admiral markets“ ukazuju na pojavu pada švajcarskog franka, ali se ograđuju navodeći da nije reč ni o kakvom investicionom savetu, pišu štampane „Novosti“:

– Poslednjih nekoliko meseci sve češće se govori o potrebi podizanja kamatnih stopa u Evropi, na osnovu čega evro i britanska funta naglo jačaju u odnosu na američki dolar. Pomalo paradoksalno, švajcarski franak, koji je treća najvažnija valuta u Evropi, istovremeno počinje da slabi – navodi se u analizi.

Oni takođe primećuju da švajcarski franak, kao i dolar i zlato, ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima – to znači da franak jača u uslovima loših ekonomskih i političkih vesti, kao što je to bilo u vreme finansijske krize. U međuvremenu se krza smirila, a sada smo došli u situaciju u kojoj čak i Evropska centralna banka planira da započne podizanje kamatnih stopa, ističu analitičari.

Stratezi „Morgan Stenlija“ očekuju dodatno slabljenje franka i smatraju da je to i dalje naprecenjenija valuta uprkos padu.

Kako piše štampano izdanje „Novosti“, krediti vezani za „švajcarac“ čine 24.9 odsto ukupnog iznosa stambenih kredita, odnosno 19.700 kredita.