VINOGRADARI OČEKUJU VRHUNSKO VINO: Berba grožđa ove godine stiže ranije nego inače

Vinova loza
Pixabay.com

Izuzetno visoke temperature nisu se mnogo odrazile na vinovu lozu, pa neće bitno uticati na prinos grožđa; U vinogradima aprilski mraz pogubniji od aktuelne suše.

 

Izuzetno visoke temperature nisu se mnogo odrazile na vinovu lozu, pa neće bitno uticati na prinos grožđa. Ali, po rečima savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi iz Jagodine Dejana Jocića, berba će biti ubrzana, s obzirom na to da su neke sorte već dostigle 20 odsto šećera u širi.

Dakle, ovaj veliki posao bi trebalo da započeti dvadesetak dana ranije nego inače.

Vremenski uslovi nisu uticali na kvalitet grožđa, pa će pomoravski uzgajivači imati vrhunska vina. Zbog činjenice da je njihov koreni sistem dubok, nije im nedostajala vlaga, a smanjene prinose očekujemo jedino kod mlađih zasada, jer je biljka počela da se bori, pa su se sokovi iz bobica vraćali u koren, kako bi loza mogla da preživi – objašnjava Jocić i naglašava da su januarske temperature i aprilski mraz ostavili znatno teže posledice.

Zbog njih će prinosi biti manji za petnaestak odsto i, umesto vagona po hektaru, iznosiće oko osam tona. Smanjenog roda zbog niskih temperatura biće najviše po vinogradima u kojima lane nisu primenjene sve agrotehničke mere. Loza, jednostavno, nije sazrela, pa je došlo do izmrzavanja…

– To je posebno slučaj na površinama koje se nalaze na manjoj nadmorskoj visini, dok u višim predelima nije bilo tolikog izmrzavanja, jer su imali bolje provetravanje i strujanje vazduha. Istina, procenat izmrzavanja je zavisio i od sorte grožđa, s obzirom na to da su pojedine osetljivije na niske temperature – kaže Jocić i naglašava da, s obzirom na način uzgajanja vinove loze, veći broj čokota, a manji prinosi po hektaru, grožđe sa manjim opterećenjem donosi rod odličnog kvaliteta. Grožđe ima dobar sadržaj šećera, kiseline i pe-ha vrednosti, pa od njega može da se dobije vrhunsko vino sa kojim srpski proizvođači mogu da uđu u trku i sa Francuzima, odnosno Italijanima.

Savet stručnjaka

U poljoprivrednoj stručnoj službi iz Jagodine procenjuju da se u Pomoravskom okrugu pod vinogradima nalazi oko 3.500 hektara. Trećina je u Levču, dok je u jagodinskoj opštini 25 odsto od ukupne površine. Sve je više mladih zasada jer se poljoprivrednici okreću vinogradarstvu, a Dejan Jocić posebno ukazuje na potrebu primene agrotehničkih mera: zelenu rezidbu, proređivanje grozdova i defolijaciju, kako bi čokoti što više bili izloženi suncu.