Vlada bi trebalo da izdvoji 50 miliona evra za sanaciju Kolubarskog okruga

Vlasti Valjeva i pet okolnih opština saopštile su da se za štetu od katastrofalnih poplava mora odvojiti oko velika svota novca.

Opšina Ub pretrpela je najveću nezgode, jer je nakon izlivanja Tamnave i Kolubare skoro ceo grad bio pod vodom. Predsednik opštine Darko Glišić je već obavestio Vladu Srbije da šteta iznosi od dve milijarde dinara, a to će biti sanacija samo domaćinstava.

Valjevo je pretrpelo štetu od devet miliona evra, dok se u Lajkovacu gruba šteta procenjuje na oko deset miliona evra. Gradonačelnik Stanko Terzić kaže da je štetu od poplava pretrpelo skoro 800 kuća, dok je voda oštetila više od 200 kilometara putne mreže.

– Oko 50 kuća se srušilo, a 50 više nije bezbedno za stanovanje. Zabeležena je velika šteta i na poljoprivrednom zemljištu, pošto je blizu 10.000 hektara bilo poplavljeno. Broj klizišta se stalno povećava i sada je više od 200 registrovanih, a uz njih imamo i oko 100 odrona – za Blic kaže Terzić podsećajući da je Valjevo već pretrpelo štetu od 80 miliona dinara u nevremenu krajem aprila.

U Osečini su štetu od poplave procenili na 423 miliona dinara, dok je u Ljigu prijavljena šteta od 83 miliona na stambenim objektima a na infrastrukturi od skoro 99 miliona dinara, navodi Blic.